ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024 - 5:20:57π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
27
Δεκεμβρίου

Η ΕΚΤ ζήτησε ανακεφαλαιοποίηση 8,8 δισ. ευρώ από την Monte dei Paschi

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θεωρεί ότι η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena (MPS) χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση 8,8 δισ. ευρώ, αντί των 5 δισ. ευρώ που εκτιμούσε προηγουμένως η MPS, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας.

Την περασμένη Παρασκευή, η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε διάταγμα για τη διάσωση της MPS, καθώς το τρίτο μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της Ιταλίας δεν πέτυχε τη στήριξη ιδιωτών επενδυτών για την αύξηση κεφαλαίου 5 δισ. ευρώ που χρειαζόταν.

 

Η MPS ανακοίνωσε χθες ότι ζήτησε επίσημα από την ΕΚΤ την Παρασκευή να προχωρήσει σε «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση», η οποία αποτελεί μία μορφή κρατικής παρέμβασης σε μία προβληματική τράπεζα που είναι ακόμη φερέγγυα. Η προληπτική ανακεφαλαιοποίηση συνεπάγεται ένα ήπιο «κούρεμα» (bail - in) των επενδυτών (της τράπεζας), ενώ η κυβέρνηση μπορεί να αγοράζει μετοχές ή ομόλογα μόνο με όρους της αγοράς που έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.

 

Στην απάντησή της, η ΕΚΤ ανέφερε ότι έχει υπολογίσει τα κεφάλαια, που πιστεύει ότι χρειάζεται η MPS, στη βάση του ελλείμματος που είχε προκύψει από τη φετινή άσκηση αντοχής (stress test) των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Η ΕΚΤ σημείωσε ότι η ιταλική τράπεζα είναι φερέγγυα, αλλά διαμήνυσε ότι η θέση της όσον αφορά τη ρευστότητα επιδεινώθηκε γρήγορα από το τέλος Νοεμβρίου έως τις 21 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της MPS.

 

«Η τράπεζα ξεκίνησε γρήγορα συζητήσεις με τις αρμόδιες Αρχές για να κατανοήσει τις μεθοδολογίες, στις οποίες βασίζονται οι υπολογισμοί της ΕΚΤ, και να λάβει μέτρα για την προληπτική ανακεφαλαιοποίηση…», σημειώνεται.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Παρασκευή ότι θα συνεργασθεί με τη Ρώμη για να δημιουργήσει τις συνθήκες για τη διάσωση της MPS. H ιταλική χρηματιστηριακή εποπτική αρχή Consob ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η διαπραγμάτευση των μετοχών και των ομολόγων της τράπεζας θα ανασταλεί έως ότου αποσαφηνισθούν οι όροι για την κρατική διάσωσή της.

 

Η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει πιθανόν να διαθέσει περίπου 6,5 δισ. ευρώ για τη διάσωση της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena (MPS), δήλωσαν τρεις πηγές με γνώση του θέματος. Επιπλέον 2 έως 2,3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη μετατροπή ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης, τα οποία κατέχουν θεσμικοί επενδυτές.

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε στην MPS ότι το κεφαλαιακό έλλειμμά της αυξήθηκε στα 8,8 δισ. ευρώ από 5,5 δις. ευρώ που υπολογιζόταν προηγουμένως, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της τράπεζας.

 


Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 219 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα