ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021 - 8:46:37π.μ.

banner468x60

08
Ιουλίου

Ισχυρή θα παραμείνει η ανάπτυξη στην Κύπρο το 2017

«Η ανάπτυξη στην Κύπρο σημείωσε άνοδο το 2016 και αναμένεται να παραμείνει ισχυρή το 2017, και θα επιβραδυνθεί στη συνέχεια. Xρειάζεται δημοσιονομική επαγρύπνηση και ανανέωση της μεταρρυθμιστικής δυναμικής»

επισημαίνουν σε έκθεση τους οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, τον ESM και το ΔΝΤ, καλώντας την κυπριακή κυβέρνηση «να αντισταθεί στις πιέσεις περί φορολογικής χαλάρωσης»

 

Με την ολοκλήρωση της αποστολής ελέγχου μετά το πρόγραμμα (Post Program Surveillance - PPS), οι ελεγκτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οι κίνδυνοι για την ικανότητα της Κύπρου να εξυπηρετήσει το χρέος της προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας παραμένουν χαμηλοί και πως η χώρα επωφελείται σήμερα από την ισχυρή ανάπτυξη και τη βελτίωση στον χρηματοπιστωτικό τομέα».

 

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, ο Προϋπολογισμός για το 2017 στοχεύει σε μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, εν μέρει λόγω της κατάργησης του φόρου ακίνητης περιουσίας, η οποία μείωσε τη φορολογική βάση.

 

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου στην Κύπρο, η Κομισιόν ζητεί να δημιουργηθεί «πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος», ο οποίος θα προκύψει αργότερα από τις επενδύσεις. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί, όπως λένε οι ελεγκτές της, με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την καλύτερη ιεράρχηση των δημόσιων δαπανών.

 

Σύμφωνα με τους ελεγκτές, η πρόοδος που έχει σημειωθεί όσον αφορά την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), ήταν σε γενικές γραμμές άνιση και το συνολικό απόθεμα παραμένει πολύ υψηλό.

 

Ως εκ τούτου, η Κομισιόν καλεί την κυβέρνηση και την Βουλή να ανανεώσουν τη δυναμική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ως θέμα «υψηλής προτεραιότητας, προκειμένου να ενισχύσουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα».

 

Σύμφωνα την έκθεση, προκειμένου να διατηρηθεί η ανάπτυξη στο μέλλον, η συνεχιζόμενη δημοσιονομική πειθαρχία και ανανεωμένη δυναμική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι «ζωτικής σημασίας», καθώς «η δημοσιονομική εξυγίανση συνέβαλε στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του πολιτικού πλαισίου και στη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά».

 

Η έκθεση παραδέχεται ότι η Κύπρος έχει αλλάξει σελίδα και έχει διαφύγει του κινδύνου, ακριβώς λόγω των μεταρρυθμίσεων, αλλά σημειώνει ότι «σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε και να αξιοποιήσουμε αυτά τα επιτεύγματα».

 

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 415 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα