ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 12:37:18μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
12
Δεκεμβρίου

Νέα προσφορά για την ανταλλαγή ομολόγων από την Banca Monte dei Paschi

Η ιταλική τράπεζα Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS) ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι θα ανοίξει εκ νέου την προσφορά για ανταλλαγή ομολόγων με μετοχές της, στο πλαίσιο της τελικής προσπάθειας που καταβάλλει για να επιτύχει μία ανακεφαλαιοποίησή της ύψους 5 δις. ευρώ , αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Η ανακεφαλαιοποίηση αυτή είναι αναγκαία για τη συνέχιση της λειτουργίας της και την αποφυγή διάσωσής της από το ιταλικό κράτος. Η προβληματική ιταλική τράπεζα δίνει αγώνα με τον χρόνο, καθώς πρέπει να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση έως το τέλος του έτους, μετά την απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) του αιτήματος να της δοθεί περισσότερος χρόνος. Η ΕΚΤ έχει δώσει στην MPS προθεσμία έως το τέλος του έτους για να αυξήσει τα κεφάλαιά της, στο πλαίσιο μία ευρύτερης αναδιάρθρωσής της που περιλαμβάνει την πώληση «κόκκινων» δανείων ύψους 28 δισ. ευρώ.

 

Η τράπεζα έχει προσφέρει ήδη στους κατόχους ομολόγων της να ανταλλάξουν τίτλους χαμηλής εξασφάλισης, ύψους 4,3 δισ. ευρώ, με μετοχές. Ωστόσο, συγκέντρωσε μόνο 1 δισ. ευρώ από την προηγούμενη προσφορά της. Στη χθεσινή ανακοίνωσή της ανέφερε ότι θα ανοίξει εκ νέου την προσφορά, αφού έλαβε άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές, στοχεύοντας σε επενδυτές «που έχουν δείξει ενδιαφέρον».

 

Τα σχέδια της MPS έχουν γίνει πιο περίπλοκα μετά την κυβερνητική κρίση - και την εκ του λόγου αυτή αβεβαιότητα - που προκλήθηκε από το «όχι» στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Χθες, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα ανέθεσε τον σχηματισμό κυβέρνησης στον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι σε μία προσπάθεια να σταματήσει γρήγορα την πολιτική κρίση που προκλήθηκε από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

 

Η Ιταλία προτιμά μία ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena (MPS) με ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά, εάν αυτή δεν γίνει εφικτή, θα υπάρξει κρατική διάσωσή της με υποχρεωτική μετατροπή των ομολόγων που έχει εκδώσει η τράπεζα σε μετοχές, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.

 

Επιβεβαιώνοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μην παρατείνει την προθεσμία για την ιδιωτική ανακεφαλαιοποίηση της MPS, ύψους 5 δισ. ευρώ, η οποία λήγει στο τέλος του έτους, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, Έβαλντ Νοβότνι, δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μία τέτοια παράταση. «Υπάρχει ένα γενικό αίσθημα ότι δεν θα είναι καλό να καθυστερούν τα πράγματα για πάρα πολύ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. Εάν η τράπεζα δεν μπορέσει να επιτύχει έγκαιρα την αναγκαία ανακεφαλαιοποίησή της, πρέπει να εξετάσει κανείς τις νομικές επιλογές και να προχωρήσει με προσοχή λόγω του μεγέθους της Monte dei Paschi, πρόσθεσε.

 

Η Ιταλία έδειξε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι έτοιμη να εγκρίνει διάταγμα έκτακτης ανάγκης, εφόσον το τραπεζικό σύστημα χρειασθεί στήριξη, αλλά η MPS, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, ανακοίνωσε χθες ότι θα κάνει μία τελευταία προσπάθεια να συγκεντρώσει από ιδιωτικά κεφάλαια τα 5 δις. ευρώ που χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίησή της.

 

Η όποια κρατική παρέμβαση απαιτεί την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι οποίοι συνεπάγοντας τη μετατροπή των ομολόγων της τράπεζας σε μετοχές, δήλωσαν οι πηγές. Το κράτος μπορεί να αποζημιώσει τους μικρούς ομολογιούχους, οι οποίοι θα έχαναν χρήματα στο πλαίσιο της εκ των έσω διάσωσης (bail - in), αλλά για τις λεπτομέρειες πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες, πρόσθεσαν οι πηγές.

 

 

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 185 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα