ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024 - 5:30:41π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
15
Σεπτεμβρίου

Σε απολογία καλεί τη Morgan Stanley το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ιταλίας

Το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ιταλίας κάλεσε σε απολογία την τράπεζα επενδύσεων Morgan Stanley, όπως αποκαλύπτει στην διαδικτυακή της έκδοση η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ιταλικό κράτος υπέγραψε «με μεγάλη φούρια», συμβόλαια με την εν λόγω τράπεζα, πληρώνοντας, στην συνέχεια, τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Kαλούνται, επίσης, να εξηγήσουν λεπτομερώς τους χειρισμούς τους, πρώην ιθύνοντες του ιταλικού υπουργείου οικονομικών, αλλά και ο πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου, Βιττόριο Γκρίλλι, ο οποίος, όπως αναφέρει η Λα Ρεπούμπλικα, μετά από την λήξη της θητείας του, ανάλαβε θέση ευθύνης σε μια άλλη τράπεζα επενδύσεων, την Jp Morgan.

 

H ιταλική εφημερίδα προσθέτει ότι ο αρμόδιος εισαγγελέας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θεωρεί ότι υπεγράφη, με την Morgan Stanley, συμφωνία η οποία είναι ασύμβατη με τους στόχους διαχείρισης του δημόσιου χρέους της χώρας. Μια συμφωνία που προέβλεπε, μεταξύ των άλλων, ότι το ιταλικό δημόσιο, σε περίπτωση που του εζητείτο, και αν το συνολικό ποσό ξεπερνούσε ένα καθορισμένο όριο, έπρεπε άμεσα να καλύψει όλο το χρέος προς την συγκεκριμένη τράπεζα.

 

Κάτι που συνέβη, σύμφωνα με την Λα Ρεπούμπλικα, με την εκτόξευση των σπρεντ, την περίοδο 2011-2012, και, κατά συνέπεια, η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι αναγκάσθηκε, μετά από σχετικό αίτημα, να καταβάλει τρία δισεκατομμύρια και εκατό εκατομμύρια ευρώ.

 

Παράλληλα, σύμφωνα με το ιταλικό Ελεγκτικό Συνέδριο, κάποια από τα παράγωγα που υπέγραψε το ιταλικό υπουργείο οικονομικών, φέρονται να μην είχαν ως στόχο την προστασία από τυχόν κινδύνους, αλλά να περιείχαν και στοιχεία κερδοσκοπίας, κάτι που απαγορεύεται για τους δημόσιους επενδυτές.

 

«Ένα από αυτά τα στοιχήματα επέτρεψε στην Morgan Stanley να εξασφαλίσει ένα δισεκατομμύριο τριακόσια εκατομμύρια ευρώ, ενώ αρχικά είχε διαθέσει στο ιταλικό υπουργείο οικονομικών, μόλις σαράντα επτά εκατομμύρια ευρώ», αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.

 

Η ζημία, για το ιταλικό κράτος, υπολογίζεται γύρω στα τέσσερα δισεκατομμύρια εκατό εκατομμύρια ευρώ.

 

 

Πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 152 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα