ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 1:19:45μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
03
Φεβρουαρίου

Τα περασμένα μεγαλεία της Deutsche Bank- Δραματική η πτώση των εσόδων

Aπώλειες δισεκατομμυρίων κατέγραψε για δεύτερη συνεχή χρονιά η Deutsche Bank. Το «αμαρτωλό» παρελθόν συνεχίζει να βαραίνει τη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα που εις μάτην αναζητεί φως στο τούνελ.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Deutsche Bank κατέγραψε απώλειες δισεκατομμυρίων. Το μείον ανήλθε το 2016 στα 1,4 δις ευρώ. Ο τζίρος του ομίλου υποχώρησε πέρσι κατά 10% στα 30 περίπου δις ευρώ, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle. Οι απώλειες αποδίδονται, μεταξύ άλλων, στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την αμερικανική Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο των ενυπόθηκων δανείων που στοίχισε στη γερμανική τράπεζα περί τα 7 δις δολάρια.

 

Δεδομένου όμως ότι το 2015 οι απώλειες είχαν ανέλθει στα επτά σχεδόν δις, η περασμένη μπορεί να χαρακτηριστεί όντως ως «μεταβατική χρονιά», όπως επανειλημμένως τη χαρακτήρισε ο επικεφαλής της DB Τζον Κράιαν. Οι ζημίες είναι ωστόσο τελικά μεγαλύτερες από εκείνες που ανέμεναν οι αναλυτές και γι΄ αυτό οι επενδυτές την τιμώρησαν: η μετοχή της Deutsche Bank χτύπησε χτες κόκκινο.

 

Δραματική πτώση

Το περασμένο φθινόπωρο και όταν το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε απειλήσει με την επιβολή προστίμου ύψους 14 δις δολαρίων, η μετοχή της είχε υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό, κατρακυλώντας κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 10 ευρώ. Μετά το συμβιβασμό του Δεκεμβρίου που έκλεισε στα μισά περίπου, η μετοχή άρχισε να ανακάμπτει, αγγίζοντας ακόμη και τα 20 ευρώ -άκρως δραματικό εάν σκεφτεί κανείς ότι προ δέκα ετών η τιμή της μετοχής είχε φτάσει τα 100 ευρώ.

 

Το μέγεθος της πτώσης της Deutsche Bank γίνεται ακόμη πιο εμφανές εάν συγκρίνει κανείς τη χρηματιστηριακή της αξία: με μόλις 25 δις ευρώ η εισηγμένη στον Dax της Φρανκφούρτης τράπεζα δεν συγκαταλέγεται καν στις 20 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές. Ακόμη και ορισμένες άγνωστες στη Γερμανία σκανδιναβικές τράπεζες εμφανίζεται να έχουν μεγαλύτερη αξία.

 

Χωρίς σχέδιο

Οι χθεσινές ανακοινώσεις περί των νέων απωλειών επέφεραν νέο πλήγμα. Είναι προφανές ότι οι επενδυτές τιμωρούν τη DB επειδή δεν διαβλέπουν συγκεκριμένο σχέδιο για το μέλλον του τραπεζικού ομίλου. Ένα μέλλον στον αστερισμό χαμηλών επιτοκίων και της ψηφιακής επανάστασης στον χρηματοπιστωτικό τομέα. «Μια ριζική αλλαγή στρατηγικής σπανίως έχει ωφελήσει τις επιχειρήσεις, πόσο μάλλον τις τράπεζες», επισήμανε ο Κράιαν, βάζοντας τέλος στις όποιες ελπίδες για αλλαγή πλεύσης. Ειδικά των μετόχων οι οποίοι δεν θα λάβουν μέρισμα για δεύτερη συνεχή χρονιά. Παρά ταύτα ο επικεφαλής της τράπεζας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τονίζοντας ότι μετά τη συμφωνία με την αμερικανική Δικαιοσύνη άρχισαν να επιστρέφουν πελάτες που παλαιότερα είχαν γυρίσει την πλάτη στην DB.


«Μεταβατική χρονιά» μπορεί να μην σημαίνει αλλαγή στρατηγικής, συνεπάγεται ωστόσο βαθιές περικοπές: μέχρι το 2018 η Deutsche Bank προτίθεται να καταργήσει 9.000 θέσεις εργασίας, οι 4.000 εξ΄ αυτών στη Γερμανία. Στη Γερμανία μειώνεται παράλληλα αισθητά ο αριθμός των υποκαταστημάτων από τα 723 στα 535. Το μεγαλύτερο μέρος των «λουκέτων» θα έχει διεκπεραιωθεί έως στα μέσα της τρέχουσας χρονιάς.

 


Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστηκε 202 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα