ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021 - 3:42:51π.μ.

banner468x60

13
Οκτωβρίου

WSJ: «Η Γερμανία τύποις οικονομική υπερδύναμη της Ευρώπης - Το πρόβλημα της Deutsche Bank είναι η κορυφή του παγόβουνου»

Νέο αμερικανικό “χτύπημα” για την οικονομία της Γερμανίας. Η εφημερίδα Wall Street Journal δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο επισημαίνει πώς το τραπεζικό σύστημα είναι σάθρό και τα προβλήματα που έχει ξεπερνούν κατά πολύ αυτά της Deutsche Bank.

Μιας τράπεζας, σημειωτέον, στην οποία έχει επιβληθεί από τις ΗΠΑ πρόστιμο 14 δισ. και οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη με την πιο πρόσφατη να αναφέρει πώς τα stress test τα πέρασε με “μαϊμουδιές”. Είναι αυτοί που χρόνια τώρα κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα.

 

Το δημοσίευμα της WSJ έχει τίτλο «το τραπεζικό πρόβλημα της Γερμανίας είναι μεγαλύτερο από αυτό της Deutsche Bank» και αναφέρεται στο κατακερματισμένο όπως σημειώνει τραπεζικό σύστημα της χώρας.

 

«Η Γερμανία μπορεί να είναι η οικονομική και πολιτική υπερδύναμη της Ευρώπης, αλλά αυτό δεν γίνεται αντιληπτό αν εξεταστούν οι τράπεζες της» αναφέρει το δημοσίευμα και εξηγεί πως ένα τέτοιο κατακερματισμένο σύστημα ήταν πιο συνηθισμένο στην Ευρώπη πριν από δεκαετίες, αλλά οι μεταρρυθμίσεις σε άλλες χώρες επέτρεψαν τις συγχωνεύσεις διαφορετικού τύπου τραπεζών, κάτι που σήμερα παραμένει πολιτικά δύσκολο στη Γερμανία.

 

«Νομικοί περιορισμοί εμποδίζουν την εξαγορά των ταμιευτηρίων (Sparkassen) από μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες, όπως η Commerzbank ή η Deutsche Bank», προσθέτει. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για το περιοδικό Focus, το 69% των ερωτηθέντων δήλωσε αντίθετο σε οποιαδήποτε μορφή κρατικής βοήθειας προς τη Deutsche Bank, και μόνο το 24% υπέρ αυτής.

 

«Η Deutsche Bank, η τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα, δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει προβλήματα. Η μικρότερη ανταγωνίστριά της Commerzbank έχει ανακοινώσει σχέδια για μείωση του προσωπικού της κατά 20% και τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων της. Άλλες μεγάλες τράπεζες έχουν πληγεί από την παγκόσμια κρίση στη ναυτιλία. Η πολιτική των πολύ χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ κατατρώει τα έσοδα των πολυάριθμων ταμιευτηρίων και συνεταιριστικών τραπεζών που ανήκουν σε περιφερειακές αυτοδιοικήσεις» αναφέρεται επίσης.

 

Ενώ οι τράπεζες σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία, έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, στη Γερμανία το πρόβλημα είναι πιο διαρθρωτικό: Πάρα πολλές τράπεζες αγωνίζονται στον ίδιο χώρο και όχι όλες με την ίδια αίσθηση της ανάγκης να ικανοποιούν τους μετόχους τους.

 

Εκτός από τις μεγάλες, εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, γερμανικές τράπεζες, ο χάρτης της λιανικής τραπεζικής της Γερμανίας χαρακτηρίζεται από τις δημόσιες τράπεζες, τις Sparkassen και τις συνεταιριστικές τράπεζες, τις Volksbanken ή Raiffeisenbanken.

 

Το πρόβλημα αποδοτικότητας των γερμανικών τραπεζών αποκαλύπτεται αν γίνει σύγκριση των αποτελεσμάτων τους με αυτά των γαλλικών τραπεζών. Οι μεγάλες γαλλικές τράπεζες κατέγραψαν απόδοση ιδίων κεφαλαίων (κέρδη σε σχέση με το μετοχικό τους κεφάλαιο) 6,18% στο τέλος του περασμένου έτους, ενώ οι γερμανικές 4,51%.

 

Η απόδοση για τις περιφερειακές γαλλικές τράπεζες ανήλθε στο 8,88% ενώ για τις γερμανικές μόλις στο 2,65%, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. Ειδικοί λένε, συνεχίζει το δημοσίευμα, ότι η Γερμανία απλώς έχει περισσότερες τράπεζες από αυτές που χρειάζεται.

 

Τα στοιχεία της ΕΚΤ έδειξαν ότι η Γερμανία είχε το 2014 τη χαμηλότερη αναλογία πληθυσμού ανά τράπεζα μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης, με 45.552 κατοίκους να αντιστοιχούν σε ένα πιστωτικό ίδρυμα. Συγκριτικά, στην Ισπανία η αναλογία ήταν 205.593 κάτοικοι ανά τράπεζα.

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι Sparkassen αποτελούν δύναμη και από πολιτική πλευρά. Λίγο περισσότερα από 400 ταμιευτήρια απασχολούν περίπου 234.000 υπαλλήλους και έχουν 44 εκατομμύρια λογαριασμούς καταθέσεων.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 170 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα