Εκτύπωση αυτής της σελίδας
27
Ιανουαρίου

13η αξιολόγηση: Τι συμφώνησαν κυβέρνηση – θεσμοί για ΕΝΦΙΑ και πλειστηριασμούς

Στο τελευταίο δεκαήμερο τα αποκαλυπτήρια του νέου φόρου ακινήτων – Πότε η Ελλάδα βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία

 

13η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας αναμένεται να δημοσιευτεί στις 23 Φεβρουαρίου 2022 και θα είναι θετική. Η κυβέρνηση και οι επικεφαλής των θεσμών ολοκλήρωσαν το κύκλο των συζητήσεων στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν οι πλειστηριασμοί, ο νέος ΕΝΦΙΑ αλλά και η μείωση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων.

 

Η εικόνα από τις τηλεδιασκέψεις που μεταφέρουν ευρωπαϊκές πηγές είναι θετική. Η Ελλάδα θα πρέπει να διανύσει λίγα ακόμη βήματα για να αφήσει πίσω της την ενισχυμένη εποπτεία τον ερχόμενο Αύγουστο.

 

Στις συζητήσεις που είχε το οικονομικό επιτελείο με τους θεσμούς βρέθηκαν σε πρώτο πλάνο τα εξής θέματα:

 

ΕΝΦΙΑ. Το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε σύμφωνα με πληροφορίες ένα σενάριο, από τα 4 διαφορετικά που επεξεργαζόταν, με στόχο μεγαλύτερη μείωση από το 3,5% ή τα 60 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Για να «κλειδώσει» αυτό το σενάριο αναμένεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να τρέξει η προσομοίωση εκκαθάρισης του νέου φόρου από την ΑΑΔΕ ώστε να έχει πλήρη εικόνα η κυβέρνηση για το μείγμα ελαφρύνσεων – επιβαρύνσεων ανά ακίνητο αλλά και ανά ιδιοκτήτη. Εάν όλα πάνε καλά το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Φεβρουαρίου.


Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Στο μέτωπο της προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών από πλειστηριασμούς, οι θεσμοί «γκρίνιαξαν» για τις επιπτώσεις στην «κουλτούρα πληρωμών» από το ενδιάμεσο σχήμα επιδότησης των ευάλωτων που θέλει να καθιερώσει η κυβέρνηση (έως 210 ευρώ το μήνα) στο μεσοδιάστημα έως τη δημιουργία του νέου φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων το 2023. Τελικά, οι θεσμοί με κάποιες παρατηρήσεις στη διατύπωση των όρων υπαγωγής στο νέο σχήμα έδωσαν πράσινο φως για το κυβερνητικό σχέδιο.


Διπλή δόση 1,4 δισ. ευρώ. Σε καλό δρόμο βρίσκονται και οι συζητήσεις για την εκταμίευση των 1,4 δισ. ευρώ που απομένουν για να κλείσει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας με την απόδοση των κερδών από ελληνικά ομόλογα στην Αθήνα. Το επικρατέστερο σενάριο, το οποίο όμως μένει να σφραγιστεί από εισήγηση της Κομισιόν και πιθανές εγκρίσεις ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, προβλέπει ολοκλήρωση του τετραετούς κύκλου ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο του 2022. Η υπόθεση θα ήταν απλή, εάν δεν είχε «χαθεί» λόγω των εκλογών του 2019 μια αξιολόγηση και μια δόση 730 εκατ. ευρώ. Αυτή η εκκρεμής δόση έχει περιπλέξει τα πράγματα δεδομένου ότι για την τήρηση όλων των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων αρμόδιες πηγές μεταφέρουν το μήνυμα ότι από τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαϊου, πριν δηλαδή αρχίσει η 14η αξιολόγηση δεν θα υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα.


Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας
Τα σενάρια για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο είναι δύο:

 

Εκταμίευση διπλής δόσης πάνω από 1,4 δισ. ευρώ μετά από μια θετική έκθεση τον Ιούνιο στη βάση της 14ης αξιολόγησης του Μαϊου ή
Εκταμίευση μιας δόσης τον Ιούνιο και μια εμβόλιμη 15η «μίνι» αξιολόγηση τον ίδιο μήνα ώστε τον Ιούλιο να εγκριθεί η εκκρεμής δόση των 730 εκατ. ευρώ.
Και στις δύο περιπτώσεις η ενισχυμένη εποπτεία κλείνει τον κύκλο της τον Αύγουστο μετά την τελευταία εξάμηνη παράταση ( τυπική διαδικασία ανανέωσης η οποία «τρέχει» από τον Φεβρουάριο). Υπάρχει και ένα ακόμα σενάριο, μικρότερων πιθανοτήτων το οποίο προβλέπει αποδέσμευση της εκκρεμούς δόσης τον ερχόμενο Δεκέμβριο μετά το πέρασμα στην περίοδο της τυπικής μεταμνημονιακής εποπτείας όπως συμβαίνει και για τις υπόλοιπες χώρες που πέρασαν από Μνημόνια.

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 66 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)