ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024 - 9:09:51μ.μ.
29
Μαΐου

«Άφαντοι» 130.000 φορολογούμενοι με επιστροφές φόρου 93 εκατ. ευρώ

Δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού τους για να εισπράξουν τα χρήματα - Τους ψάχνει η ΑΑΔΕ

Στην αναζήτηση 130.000 φορολογούμενων που δικαιούνται επιστροφές φόρων αλλά δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού ή έχουν αναγράψει λανθασμένο αριθμό ΙΒΑΝ βρίσκεται η ΑΑΔΕ. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι λόγω ΙΒΑΝ δεν μπορούν να λάβουν επιστροφές φόρου που δικαιούνται οι οποίες συνολικά ανέρχονται σε 93 εκατ. ευρώ.

 

Μεταξύ των «άφαντων» φορολογούμενων βρίσκονται 38.000 συνταξιούχοι ηλικίας άνω των 70 ετών. Τους συγκεκριμένους φορολογούμενους τους έχει καλέσει η ΑΑΔΕ με e mail και με μηνύματα στον λογαριασμό τους στο myAADE προκειμένου να δηλώσουν άμεσα το ΙΒΑΝ και να πιστωθούν την επιστροφή. Για την ώρα πάντως δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους 130.000 φορολογούμενους που ψάχνει συνολικά η ΑΑΔΕ οι 127.000 είναι φυσικά πρόσωπα που θα πάρουν πίσω 16 εκατ. ευρώ και 3.000 είναι οι επιχειρήσεις που δικαιούνται 77 εκατ. ευρώ.

 

Πότε γίνονται οι πιστώσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς


Όπως έχει ανακοινώσει η ΑΑΔΕ οι πιστώσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων γίνονται σε εβδομαδιαία βάση εφόσον δεν έχουν άλλες οφειλές φορολογικές ή ασφαλιστικές. Αν υπάρχουν οφειλές το ποσό της επιστροφής συμψηφίζεται με άλλες υφιστάμενες φορολογικές υποχρεώσεις. Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31η Ιουλίου 2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

 

Επιπλέον, πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης καθίσταται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE από όλους τους φορολογούμενους διαφορετικά «μπλοκάρεται» η υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Μάλιστα μέσω της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ «myAADEapp» οι φορολογούμενοι μπορούν να βλέπουν στην οθόνη του κινητού τους τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται, να δηλώνουν ή να αλλάζουν το ΙΒΑΝ του λογαριασμού τους προκειμένου να λάβουν τα χρήματα από την ΑΑΔΕ.

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εκκαθάρισης από τις 925.241 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί, σχεδόν 1 στις 4 δηλώσεις είναι πιστωτικές, προκύπτει δηλαδή επιστροφή φόρου. Η ΑΑΔΕ έχει επιστρέψει ή έχει συμψηφίσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 50,4 εκατ. ευρώ για το 91% των φορολογούμενων με πιστωτικά εκκαθαριστικά. Ειδικότερα σε 162.127 φορολογούμενους χωρίς καμία οφειλή έχουν επιστραφεί άμεσα 34 εκατ. ευρώ ενώ για 56.371 υπόχρεους πραγματοποιήθηκαν κεντρικοί συμψηφισμοί με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ.

 

Θανάσης Παπαδής

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 22 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα