Εκτύπωση αυτής της σελίδας
13
Αυγούστου

Ακίνητα: Πώς θα αλλάζουν οι αντικειμενικές αξίες κάθε χρόνο

Σε πιλοτική λειτουργία το αυτόματο σύστημα προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στις τιμές της αγοράς

 

Αυτόματα θα αναπροσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων από το 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έθεσε σε πιλοτική λειτουργία το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τις τάσεις στην κτηματαγορά και θα αναπροσαρμόζει αυτόματα τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών. Οι ειδικοί «τεστάρουν» τις λειτουργίες του συστήματος το οποίο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το επόμενο έτος.

 

Πρόκειται για τη δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Το νέο σύστημα θα λαμβάνει υπόψη και θα προσομοιώνει τις συνθήκες της αγοράς ακινήτων και των τάσεων της αγοράς βάσει στατιστικών μεθόδων διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές. Μέσω του συστήματος αυτού οι όποιες μεταβολές (αυξήσεις η μειώσεις) καταγράφονται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων θα περνούν αυτόματα στις αντικειμενικές αξίες.

 

Το νέο σύστημα θα συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (με έμφαση στα σχετικά στοιχεία του Κτηματολογίου και της ΑΑΔΕ).

 

 

Στα στοιχεία που συγκεντρώνονται στο πληροφοριακό σύστημα είναι, αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλλοτρίωσης, δεδομένα χαρακτηριστικών ακινήτων όπως χρήση γης, επιφάνεια ακινήτων, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.

 

Με βάση αυτά τα στοιχεία που συλλέγει, θα αναπροσαρμόζει αυτόματα τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.

 

Την ίδια ώρα σχεδιάζεται και ένα Γεωπληροφοριακό Σύστημα Μαζικής Εκτίμησης Αξίας Ακινήτων όπου θα πραγματοποιείται συγκεντρωτικά μαζική εκτίμηση αξίας ακινήτων (CAMA), δημόσιων και ιδιωτικών, κατά τρόπο ομοιόμορφο, δίκαιο, θεσμικά κατοχυρωμένο και αυτοματοποιημένο.

 

Ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα:

 

α) να βλέπει πολεοδομικά τετράγωνα, οδικό δίκτυο, διοικητική διαίρεση και σημεία ενδιαφέροντος πάνω σε γεωαναφερόμενο υπόβαθρο ορθοφωτοχαρτών του Εθνικού Κτηματολογίου,

 

β) να πλοηγείται σε διαδραστικούς χάρτες,

 

γ) να εισάγει δεδομένα, και

 

δ) να πληροφορείται για την εκτιμώμενη αξία του ακινήτου που τον ενδιαφέρει.

 

Η αναζήτηση και ο εντοπισμός κάθε ακινήτου θα γίνεται μέσω γεωγραφικών χαρτών και αλφαριθμητικών χαρακτήρων. Το σύστημα θα υποστηρίζει διοικητικές διαδικασίες διαχείρισης ενστάσεων και προσφυγών.

 

Το Ελληνικό στις ακριβές περιοχές της χώρας


Με αντικειμενικές αξίες που φθάνουν έως 8.000 ευρώ το τετραγωνικό η έκταση του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιλαμβάνεται στις ακριβότερες περιοχές της χώρας. Ωστόσο τα σκήπτρα διατηρεί η Βουλιαγμένη που έχει μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμή της τάξεως των 10.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στο Λαιμό. Πλέον στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, οι τιμές ξεκινούν από 3.250 τετραγωνικά και εκτοξεύονται στα 10.800 ευρώ ,στον Λαιμό Βουλιαγμένης.

 

Η οδός Ηρώδου Αττικού, είναι ο πιο ακριβός δρόμος της χώρας καθώς φτάνει στα 10.200 ευρώ. Από τις ακριβότερες περιοχές της Ελλάδας παραμένει το Κολωνάκι και το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας με την ανώτερη τιμή ζώνης να διαμορφώνεται στα 8.550 ευρώ το τετραγωνικό. Η Μύκονος είναι το πιο ακριβό νησί, αφού σε κάποιες περιοχές της οι τιμές ζώνης φθάνουν σε 5.900 ευρώ το τετραγωνικό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 40 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)