ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 12:18:21π.μ.
08
Αυγούστου

Ανακάμπτει σημαντικά η πληρότητα πολλών καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης

Μετά από μία δύσκολη χρονιά όπως ήταν το 2020, η πληρότητα πολλών καταλυμάτων που διατίθενται μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης ανακάμπτει σημαντικά εφέτος το καλοκαίρι, με πολλούς επισκέπτες να προτιμούν την ιδιωτικότητα που προσφέρουν οι αυτοτελείς κατοικίες ώστε να αποφεύγουν τον συνωστισμό στις τουριστικές περιοχές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις η πληρότητα για την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου έχει εκτοξευθεί αγγίζοντας ακόμη και τα επίπεδα του 2019.

 

Και μάλιστα όχι μόνο σε Κυκλάδες, Κρήτη και Ιόνιο, αλλά και σε Πήλιο, Εύβοια και Πελοπόννησο. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο κλάδος των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων πάει πολύ καλά αυτό το καλοκαίρι, πλησιάζοντας περίπου το 85% του επιπέδου του 2019 και εμφανίζοντας αύξηση έως 200% σε σχέση με το 2020.

 

Πέρυσι ήταν μια χρονιά που οι βραχυχρόνιες μισθώσεις βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση λόγω της πανδημίας, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση τζίρου που ξεπερνά το 50%: από σχεδόν 1 δισ. ευρώ το 2019 σε σχεδόν 500 εκατ. ευρώ το 2020. Ολα αυτά, σε μία αγορά η οποία μέσω των φόρων απέδωσε περίπου 200 εκατ. ευρώ το 2019 στα κρατικά ταμεία, με τα ευρύτερα οφέλη για την ελληνική οικονομία να υπολογίζονται σε 1,15 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο, δηλαδή πριν την πανδημία.

 

Η μείωση στον αριθμό των ενεργών καταχωρίσεων στο Παγκράτι και στην πλατεία Αττικής είχε φτάσει το 50% και 46%. Στο Κολωνάκι, η πτώση ήταν στο 36%, στο Θησείο στο 28,5%, στον Νέο Κόσμο στο 25% και στα Εξάρχεια στο 31%.

 

Στο Κουκάκι και στο εμπορικό τρίγωνο, όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός διαμερισμάτων, η πτώση των ενεργών καταχωρίσεων είναι μικρότερη. Συγκεκριμένα, στο εμπορικό τρίγωνο οι ενεργές καταχωρίσεις μειώθηκαν μόνο κατά 11% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο και στο Κουκάκι κατά 18%.
Διαφορετικό προϊόν

 

Aπό την έναρξη της πανδημίας δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι με το «πάγωμα» της τουριστικής δραστηριότητας θα επέστρεφαν στις μακροχρόνιες μισθώσεις κατοικίες που είχαν καταχωρηθεί στο Airbnb και άλλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών και των ενοικίων. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. Γιατί όμως τα ενοίκια παραμένουν υψηλά τη στιγμή που οι βραχυχρόνιες μισθώσεις «πέφτουν»;

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ακίνητα τύπου Airbnb αποτελούν διαφορετικό «προϊόν» κατοικίας και δεν σχετίζεται με την κλασική κατοικία 70 τ.μ. - 120 τ.μ. που θα αναζητήσει η μέση ελληνική οικογένεια. Αλλωστε, καταγράφεται μικρή διαθεσιμότητα διαμερισμάτων, ιδίως ακινήτων έως 15 ετών. Επίσης, πολλά παλαιά ακίνητα προκειμένου να προωθηθούν στην αγορά έχουν ανακαινισθεί (πρόγραμμα «Εξοικονομώ») και ο ιδιοκτήτης προσδοκά να αποσβέσει το κεφάλαιο επένδυσης και να βελτιώσει την απόδοση του ακινήτου.

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 133 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα