Εκτύπωση αυτής της σελίδας
06
Οκτωβρίου

Appodixi: «Λουκέτα» για φοροδιαφυγή φέρνουν οι καταγγελίες για «μαϊμού» αποδείξεις

Πάνω από 24.000 «καρφώματα» για ύποπτες συναλλαγές – Περισσότεροι από 95.000 πολίτες έχουν κατεβάσει την ηλεκτρονική εφαρμογή στο κινητό τους

 

Πάνω από 95.000 πολίτες να έχουν ήδη κατεβάσει την εφαρμογή «Appodixi» στο κινητό τους, ελέγχουν τη γνησιότητα των αποδείξεων που παίρνουν στις συναλλαγές τους και έχουν καταγγείλει περισσότερες από 24.000 περιπτώσεις για «μαϊμού» αποδείξεις. Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ που δέχεται καθημερινά περίπου 1.600 καταγγελίες από τους πολίτες έχει κινητοποιηθεί και ελέγχει επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

 

Μέσα σε 15 ημέρες από την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής στην ΑΑΔΕ και μέχρι χθες το πρωί, οι καταγγελίες έφτασαν τις 24.193. Από αυτές οι 12.983 είναι ανώνυμες και οι 11.210 επώνυμες. Περίπου το 80% των καταγγελιών αφορούν αποδείξεις που δεν έχουν διαβιβαστεί στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ και υπάρχει χρονικό περιθώριο να γίνει αυτό έως τις 31 Οκτωβρίου 2022 πριν ξεκινήσει η επιβολή των κυρώσεων. Τις υπόλοιπες περιπτώσεις ερευνά ο φοροελεγκτικός μηχανισμός.


Το «σκανάρισμα» των αποδείξεων αποκαλύπτει «λαβράκια» φοροδιαφυγής και βάζει «λουκέτα» στους φορο-παραβάτες.

 

Ειδικότερα βενζινάδικο στο Βύρωνα εξέδιδε αποδείξεις που αφορούσαν άλλο είδος, ποσότητα και αξία καυσίμου, από αυτό, που διαβιβαζόταν μέσω του συστήματος εισροών εκροών και του ΦΗΜ στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ. Το πρατήριο «σφραγίστηκε» και θα παραμείνει κλειστό μέχρι αποκαταστάσεως του συστήματος εισροών εκροών με δαπάνες του εγκαταστάτη ενώ δεσμεύτηκε και ο εξοπλισμός του. Ταυτόχρονα ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου βρίσκεται αντιμέτωπος με κυρώσεις που ανέρχονται στο 15% του ετήσιου τζίρου του βενζινάδικου και υπολογίζονται περί τα 350.000 ευρώ και με πρόστιμο φτάνει τα 150.000 ευρώ.

 

Άλλο ένα «λουκέτο» μπήκε σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Αγία Παρασκευή μετά από επώνυμη καταγγελία οδηγού οχήματος ο οποίος διαπίστωσε ότι τα χρήματα που πλήρωσε και ανέγραφε η απόδειξη δεν ήταν τα ίδια με αυτά που καταγράφηκαν στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης. Όταν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ πήγαν στο πρατήριο για να το σφραγίσουν, ο δικηγόρος της επιχείρησης προσπάθησε να αμφισβητήσει τα ευρήματα της απόδειξης αλλά εκείνη τη στιγμή έφτασε πελάτης, που κρατούσε την απόδειξη, με ημερομηνία, 01/10/2022, αξίας 63 ευρώ. Οι ελεγκτές πήραν την απόδειξη, και διαπίστωσαν επί τόπου ότι η αξία, που είχε διαβιβαστεί στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, ήταν μόλις 20 ευρώ. Επίσης διενήργησαν διασταυρώσεις της αναφοράς POS με το αρχείο του φορολογικού μηχανισμού και βρήκαν άλλες 18 περιπτώσεις, κατά τις οποίες είχαν παραποιηθεί τα ποσά των αποδείξεων, σε ποσοστό 90%, δηλαδή στο 1/10 της πραγματικής τους αξίας.

 

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ ερευνούν και αξιολογούν τις καταγγελίες των πολιτών και ανάλογα αναλαμβάνουν δράση ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη που θα προβλέπει χρηματική αμοιβή ανάλογα με την αξία της νοθευμένης απόδειξης σε όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις «μαϊμού» αποδείξεων.

 

Οι κυρώσεις


Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς για τη μη διαβίβαση δεδομένων στοιχείων λιανικής πώλησης, που εκδίδονται μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (Φ.Η.Μ.) από τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις επιβάλλονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

 

α) Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με ΦΠΑ, πρόστιμο ύψους ίσου με το 50% επί του ΦΠΑ που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.


β) Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.


γ) Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου.

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

 

Διαβάστηκε 27 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)