ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021 - 9:34:56π.μ.

banner468x60

28
Αυγούστου

Να ζωντανέψει τα δεκάδες παρατημένα ακίνητα που έχει στο portfolio του, τα οποία απλώνονται σε κάθε σημείο της χώρας, επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα «κουτσουρεμένα» λόγω της πανδημίας έσοδα του.

«Το υπερταμείο ασφάλισης δεν μπορεί απλά να αξιοποιεί τους πόρους του κρατικού προϋπολογισμού, θα πρέπει πλέον να παράγει έσοδα και να μειώνει δαπάνες» εξηγεί στο powergame.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, υπογραμμίζοντας ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας σε συνδυασμό με την έναρξη του εξωδικαστικού μηχανισμού αλλά και την κεφαλαιοποίηση των κορωνοοφειλών σε 72 δόσεις θα τονώσουν σημαντικά τα έσοδα του υπερταμείου, τα οποία λόγω της πανδημίας έχουν υποστεί καθίζηση.

 

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΦΚΑ, το υπουργείο Εργασίας έχει στoν φάκελο ακινήτων του περίπου 1.000 κτίρια, διαμερίσματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια. Πολλά εξ αυτών είναι πραγματικά «φιλέτα», καθώς βρίσκονται σε κεντρικές περιοχές πόλεων, στην καρδιά της Αθήνας αλλά και στους πιο εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

 

Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ταμείων αποτελεί για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου κορυφαία πρόκληση. Προς αυτή την κατεύθυνση, εξετάζεται η μίσθωση τους σε ιδιώτες, αλλά και η αξιοποίηση τους για την μεταστέγαση υπηρεσιών του ταμείου που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια.

 

Σε αυτό το πνεύμα κινείται και η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας για την εκμίσθωση πενταόροφου ακινήτου επί της οδού Σταδίου. Πρόκειται για αυτοτελές ακίνητο, με υπόγειο, ισόγειο, πέντε υπέρ του ισογείου ορόφους και δώμα, συνολικής μικτής επιφάνειας 8.453,08 τετραγωνικών μέτρων, επί οικοπέδου επιφάνειας 1.225,83 τετραγωνικών μέτρων, όπου στεγαζόταν το κατάστημα «ΦΩΚΑΣ».

 

Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα και για ολόκληρο το ως άνω ακίνητο (Σταδίου 41, Αθήνα) ορίζεται στο ποσό των 45.000 ευρώ και η εκμίσθωση του θα γίνει για διάστημα 15 ετών με δυνατότητα παράτασης για μέχρι πέντε επιπλέον έτη, άνευ διαγωνισμού, μετά από αίτημα του μισθωτή, και σύμφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Φορέα.

 

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πιο πάνω, πάλι στην οδό Σταδίου, αναμένεται η αξιοποίηση του παλιού «Εσπέρια», το οποίο μέχρι πρόσφατα παρέμενε ανεκμετάλλευτο μετατρέπεται σε ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων. Αντίστοιχα σε ένα κτίριο του ΕΦΚΑ στη Λεωφόρο Κηφισίας, το λεγόμενο «πράσινο κτίριο» έχουν εγκατασταθεί ειδικές υπηρεσίες του υπερταμείου για την επιτάχυνση της έκδοσης συντάξεων.

 

Όπως τονίζει το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ η αναβίωση των κενών- επί σειρά ετών- εμβληματικών ακινήτων εντάσσεται στους στόχους ενός συνολικότερου προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας και του e-ΕΦΚΑ, το οποίο αποδίδει άμεσα σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) και συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

 

Πάντως, το όλο εγχείρημα έχει πολλά εμπόδια μπροστά του. Για παράδειγμα, ένα πρόβλημα είναι ο μέσος όρος ηλικίας των ακινήτων, ο οποίος ανέρχεται σε περίπου 40 έτη. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την αξιοποίηση τους.

 

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στον νομό Αττικής τα κτίρια του ΕΦΚΑ ανέρχονται σε 140 και η αξία τους αγγίζει τα 738 εκατομμύρια ευρώ. Ένα ποσό που κατά το ήμισυ αφορά το portfolio του ΕΦΚΑ στο κέντρο της πόλης, καθώς από αυτά, τα 91 βρίσκονται στον Δήμο Αθηναίων και έχουν συνολική αντικειμενική αξία ύψους 489 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Να σημειωθεί ότι στην ατζέντα του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται η αξιοποίηση και άλλων εμβληματικών κτιρίων όπως το εμβληματικό νεοκλασικό επί της οδού Πατησίων, γνωστό στο ευρύ κοινό και ως σπίτι της Μαρίας Κάλλας αλλά και ακινήτων που βρίσκονται επί των οδών Σωκράτους, Σταδίου κλ.π.

 

 

 

 

Πηγή:activenews.gr

Διαβάστηκε 93 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα