ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2023 - 7:37:07μ.μ.

banner468x60

05
Δεκεμβρίου

Εφορία: Εξπρές επιστροφές ΦΠΑ φέρνουν οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που διαβιβάζουν τα στοιχεία στην πλατφόρμα myDATA βλέπουν προσυμπληρωμένες τις δηλώσεις ΦΠΑ

Το μοντέλο των προσυμπληρωμένων εντύπων της φορολογικής δήλωσης ενεργοποιεί η ΑΑΔΕ και στις δηλώσεις ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Από σήμερα Δευτέρα (5/12) οι φορολογούμενοι που διαβιβάζουν στην πλατφόρμα myDATA τα στοιχεία για τα έσοδα και τις έξοδα τους θα βλέπουν τις δηλώσεις ΦΠΑ να είναι προσυμπληρωμένες. Με τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες διευκολύνονται οι φορολογούμενοι και οι λογιστές και ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος για γρήγορες επιστροφές φόρων.

 

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από σήμερα 5 Δεκεμβρίου και αφορούν φορολογικές περιόδους από 1η Ιανουαρίου 2022 και έπειτα, η ΑΑΔΕ θα προσυμπληρώνει τις εκροές και εισροές και τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ.

 

Ειδικά για τις εισροές ΦΠΑ εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των σχετικών δαπανών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, όλες οι δαπάνες θα προσυμπληρώνονται στον κωδικό 361 (αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας). Στη προσυμπλήρωση των δαπανών δεν περιλαμβάνονται παραστατικά που έχουν εκδοθεί από επιχείρηση με δραστηριότητα (ΚΑΔ) για την οποία σύμφωνα με τον νόμο δεν παρέχεται έκπτωση του ΦΠΑ (π.χ. δαπάνες στέγασης, τροφής, ποτών, φιλοξενίας, ψυχαγωγίας, μετακίνησης κ.λπ.) δαπάνες για τις οποίες συνήθως δεν εκπίπτει ο ΦΠΑ και συνεπώς δεν προσυμπληρώνονται.

 

Επισημαίνεται ότι η προσυμπλήρωση των στοιχείων αφορά τόσο τις αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις περιόδου Νοεμβρίου 2022 κι εφεξής, όσο και τις αρχικές εκπρόθεσμες και τροποποιητικές δηλώσεις προηγούμενων μηνών έτους 2022.

 

Η αυτόματη συμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ φέρνει ταχύτερες επιστροφές του φόρου καθώς το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα τεθεί σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό σύστημα που θα χειρίζεται αυτόματα τις επιστροφές ΦΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό Η ΑΑΔΕ θα συντάξει λίστα με δικαιούχους επιστροφής φόρου στην οποία θα ενταχθούν «καθαρές» επιχειρήσεις, δηλαδή όσες έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες.

 

Όσοι επαγγελματίες και επιχειρηματίες περιλαμβάνονται στη λίστα θα μπορούν να υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ που δικαιούνται θα πιστώνεται άμεσα στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων και συγκεκριμένα για το 97% των αιτημάτων επιστροφής φόρων.

 

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 έχουν ικανοποιηθεί το 90% των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ μέσα σε 90 ημέρες καθώς ο φορολογικός μηχανισμός, στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου διεκπεραίωσε 38.905 αιτήματα επιστρέφοντας ΦΠΑ ύψους 2 δις. ευρώ. Ωστόσο περισσότερα από 1.600 αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ έχουν κολλήσει στις εφορίες για πάνω από 90 ημέρες με αποτέλεσμα στις επιχειρήσεις να μην έχουν επιστραφεί φόροι που ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 18 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα