Εκτύπωση αυτής της σελίδας
16
Ιουνίου

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης – Στην Ελλάδα η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Πότε εκταμιεύονται τα πρώτα κονδύλια

Mε θετική αξιολόγηση για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την επικεφαλής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να επισκέπτεται αύριο τη χώρα μας και να γίνεται δεκτή από τον πρωθυπουργό στις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει την ανάγκη άμεσης υιοθέτησης νέου αναπτυξιακού μοντέλου, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία, δίνοντας έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την στήριξη της επιχειρηματικότητας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με θετικά λόγια για το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» το οποίο υποβλήθηκε έγκαιρα στην Κομισιόν αναμένεται να μιλήσει η «σιδηρά κυρία» επισημαίνοντας ότι τα επόμενα βήματα από την ελληνική κυβέρνηση είναι σημαντικά για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης καταθέτοντας στην Κομισιόν στις 28 Απρίλη το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», είχε προβλέψει ότι η έγκρισή του θα γίνει μέχρι τον Ιούλιο και είχε τονίσει χαρακτηριστικά: «Το πρώτο βήμα έγινε. Τώρα ακολουθεί το ακόμα δυσκολότερο έργο της απορρόφησης των τεράστιων πόρων του Ταμείου, που θα επιτρέψει στη χώρα να πραγματοποιήσει όχι απλώς μια δυναμική ανάκαμψη, αλλά να μπει σε μια μόνιμη μακροχρόνια πορεία ανάπτυξης και αλλαγής του παραγωγικού της μοντέλου, προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Το σχέδιό μας έχει την ωριμότητα που μας επιτρέπει από αύριο κιόλας να ξεκινήσουμε τα έργα και τις επενδύσεις του Ταμείου, με δικούς μας πόρους, μέχρι να φτάσουν τα χρήματα του Ταμείου, μετά την έγκριση του σχεδίου μας που προβλέπεται θεσμικά να γίνει μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Η πρόκληση είναι τεράστια, αλλά η ευκαιρία για την Ελλάδα, μοναδική».

 

Εθνικό σχέδιο ανάκαμψης: Το χρονοδιάγραμμα της εκταμίευσης


Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, η χώρα μας θα λάβει περίπου 7,5 δισ. ευρώ το 2021 αντί το αρχικό ποσό των περίπου 4 δισ. ευρώ.

 

Ποια είναι η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα;

 

Το Κολλέγιο των Επιτρόπων θα εγκρίνει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου, που αξιολογεί το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

Μετά, και σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ταμείου, το Συμβούλιο εκδίδει την τελική του εκτελεστική απόφαση, κατά κανόνα, εντός τεσσάρων εβδομάδων από την έγκριση της πρότασης της Επιτροπής.

 

Που σημαίνει ότι 1ον) η χρηματοδότηση ξεκινά μέσα σε δύο μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας χρηματοδότησης και 2ον) ότι τα πρώτα χρήματα αναμένονται στην Ελλάδα μετά τα μέσα Ιουλίου. Η προκαταβολή της τάξης του 13% θα αποτελείται από 2,3 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 1,6 δισ. δάνεια, σύνολο 3,9 δισ. ευρώ- θα ακολουθήσουν άλλα 1,7 δισ. επιδοτήσεων και 1,8 δισ. δανείων. Συνολικά δηλαδή το 2021 θα εισρεύσουν στην χώρα 7,5 δισ. ευρώ.

 

Ξενάγηση στην Αρχαία Αγορά με μηνύματα


Η Πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρωθυπουργός θα μετάσχουν στην διαδραστική εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, κατά την οποία θα σηματοδοτηθεί η έναρξη του προγράμματος για την οικοδόμηση της «επόμενης μέρας» της πανδημίας. Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθούν έργα σε διάφορες περιοχές της χώρας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 87 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)