ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 6:02:12π.μ.
08
Μαΐου

Εκπλήξεις στα φετινά εκκαθαριστικά: Θα πληρώσουμε λιγότερο φόρο

Σχεδόν για 7 στους 10 φορολογούμενους το εκκαθαριστικό θα είναι μηδενικό ή θα γράφει επιστροφή

H μείωση των εισοδημάτων λόγω της πανδημίας σε συνδυασμό με την «κατάργηση» της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, την εφαρμογή της νέας ευνοϊκότερης φορολογικής κλίμακας, τη μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% στο 55% αλλά και η απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης και του πέναλτι 22% των ηλεκτρονικών αποδείξεων για τους πληττόμενους φορολογούμενους ακόμη και η έκπτωση φόρου για όσους ανακαίνισαν ή επισκεύασαν το σπίτι τους το 2020 «ξεφουσκώνουν» τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η πρεμιέρα υποβολής των οποίων προγραμματίζεται μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου.

 

Ελεύθεροι Επαγγελματίες – Κούρεμα φοροεπιβαρύνσεων


Οι επαγγελματίες, που στάθηκαν όρθιοι μέσα στο τσουνάμι της πανδημίας και θα εμφανίσουν κέρδη στη φετινή φορολογική τους δήλωση, θα δουν το εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας να έχει ξεφουσκώνει ακόμη και πάνω από 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι περισσότεροι από τους ελεύθερους επαγγελματίες που υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 20% επί των ακαθάριστων αμοιβών τους, θα έχουν φέτος επιστροφή φόρου.

 

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι φέτος. Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρά κέρδη 10.000 ευρώ το 2020, ο οποίος πέρυσι είχε μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%, θα κληθεί να πληρώσει φέτος φόρο εισοδήματος και προκαταβολή φόρου συνολικού ύψους 1.395 ευρώ όταν πέρυσι παρά το κούρεμα της προκαταβολής φόρου επιβαρύνθηκε με φόρο 3.300 ευρώ (μείωση φόρου 57,73%). Στους τυχερούς περιλαμβάνονται και οι μισθωτοί που αμείβονται με «μπλοκάκι».

 

Ιδιοκτήτες Ακινήτων – Μείωση φόρου μεγαλύτερη και από 40%


Ελαφρύτερος θα είναι ο φορολογικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που εισπράττουν εισοδήματα ακίνητα. Η μείωση τουλάχιστον κατά 20% των εισοδημάτων που θα εμφανίσουν στη φορολογική τους δήλωση μετά το υποχρεωτικό «κούρεμα» 40% στα μισθώματα Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020 και ο «πάγος» που έχει μπει στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης φέρνει λιγότερους φόρους στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

 

Εξαιτίας της μείωσης των φορολογητέων εισοδημάτων αλλά και λόγω της μη επιβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τα ποσά των φόρων που θα κληθούν να καταβάλουν οι φορολογούμενοι, με τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών τους δηλώσεων, θα είναι μειωμένα και πάνω από 40%.

 

Μισθωτοί ιδιωτικού τομέα – Μπαράζ επιστροφών φόρου


Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας το 2020 θα δηλώσουν φέτος μικρότερα εισοδήματα και θα πληρώσουν λιγότερο φόρο με το εκκαθαριστικό της δήλωσης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς τα ποσά των 534 και 800 ευρώ που έλαβαν ως αποζημίωση είναι αφορολόγητα. Πολλοί μάλιστα θα είναι δικαιούχοι επιστροφής φόρου εισοδήματος. Αυτό θα συμβεί γιατί έχουν προπληρώσει μέσω της παρακράτησης φόρου πολύ μεγαλύτερο φόρο από αυτό που τους αναλογεί και τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν θα πρέπει να επιστραφούν στους φορολογουμένους με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

 

Συνταξιούχοι – Τα αναδρομικά φουσκώνουν τα εκκαθαριστικά


Τέλος, οι συνταξιούχοι είναι ίσως η μοναδική κατηγορία των φορολογούμενων η οποία παρά την πανδημία θα κληθεί να πληρώσει φέτος περισσότερο φόρο εισοδήματος. Οι συνταξιούχοι θα εμφανίσουν αυξημένα εισοδήματα λόγω των αναδρομικών που εισέπραξαν τον περασμένο Οκτώβριο.

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 133 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα