ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 21 Μαΐου 2024 - 4:36:07μ.μ.
26
Μαΐου

ΕΝΦΙΑ: Ευκαιρία για διορθώσεις πριν την πληρωμή της πρώτης δόσης

Μέχρι πότε υποβάλλονται τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 – Ποια λάθη κοστίζουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων

 

Η κλεψύδρα αδειάζει για την πληρωμή της πρώτης από τις δέκα δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ για πάνω από 6,1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Την ερχόμενη Τετάρτη 31 Μαΐου λήγει η προθεσμία και οι φορολογούμενοι πριν «πάνε ταμείο» θα πρέπει να τσεκάρουν το ραβασάκι του φόρου ακινήτων. Εφόσον εντοπίσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις έχουν την ευκαιρία πριν πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 με βάση την οποία θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό.

 

Με τις διορθώσεις που μπορούν να γίνουν αναδρομικά από το 2014 μπορούν να αποφύγουν πρόσθετες επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ και ανάλογα με το είδος των λαθών και των παραλείψεων στα περιγραφικά στοιχεία και στη χρήση των ακινήτων να «κουρέψουν» το ποσό του φόρου από 20% έως και 90%.

 

Με την καταληκτική ημερομηνία για αλλαγές στα στοιχεία των ακινήτων να είναι η 30η Ιουνίου οι κωδικοί του Ε9 που πρέπει να ελεγχθούν διεξοδικά καθώς αποτελούν τα «κλειδιά» για τον προσδιορισμό του ύψους του ΕΝΦΙΑ είναι:

 

– Όροφος. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο και συνεπώς το ποσό του φόρου αυξάνεται.

 

– Επιφάνεια. Τυχόν αναγραφή βοηθητικών χώρων ως κύριων έχει σαν αποτέλεσμα να χαθεί η έκπτωση του 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Επίσης ένα ακόμα λάθος που κοστίζει αφορά τη δήλωση των υπογείων επιφανειών ακινήτων ως χώρων κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου καθώς και αναγραφή περισσότερων τετραγωνικών μέτρων για τις επιφάνειες των κύριων ή και των βοηθητικών χώρων.

 

– Παλαιότητα. Λάθη στο έτος κατασκευής για παλαιό κτίσμα φέρνουν έξτρα χρέωση. Κι αυτό γιατί για κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 υπολογίζεται μειωτικός συντελεστής παλαιότητας 0,8, πράγμα που σημαίνει έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ. Επίσης για κτίρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών η έκπτωση είναι 40%.

 

– Εμπράγματα δικαιώματα. Φορολογούμενοι που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων θα χρεωθούν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ αν στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα

 

– Ποσοστά συνιδιοκτησίας. Αν δεν έχει αναγραφεί το ποσοστό συνιδιοκτησίας ή έχει αναγραφεί λανθασμένο ποσοστό συνιδιοκτησίας υπολογίζεται ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100% οπότε χρεώνεται στον φορολογούμενο ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ.

 

– Κενά ημιτελή κτίσματα. Για κτίσματα κενά ημιτελή και μη ηλεκτροδοτούμενα η ηλεκτροδοτούμενα με εργοταξιακό ρεύμα ο φόρος μειώνεται κατά 60%.

 

– Κτίσματα εντός αγροτεμαχίων. Αν μέσα σε αγροτεμάχιο υπάρχει κτίσμα που χρησιμοποιείται ως κατοικία ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται ενώ ισχύει αυτό σε περίπτωση που το κτίσμα είναι γεωργικό ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 45 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα