ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024 - 6:49:41μ.μ.
15
Μαΐου

Έπαινοι της EBRD για την ελληνική οικονομία: Προβλέπει επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,3% το 2024 και το 2,6% το 2025

Οι τουριστικές αφίξεις και οι τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν σημαντικά το 2023, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα

Επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από το 2% πέρυσι στο 2,3% εφέτος και στο 2,6% το 2025 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), σημειώνοντας ότι, συνολικά, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν θετικές.

 

Σε έκθεσή της, η EBRD σημειώνει ότι τόσο η ιδιωτική όσο και η δημόσια κατανάλωση αυξήθηκαν 2% το 2023, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 4% και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά 3,7%, περισσότερο από την αύξηση 2,1% των εισαγωγών. Οι τουριστικές αφίξεις και οι τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν σημαντικά το 2023, ξεπερνώντας τα προ κορονοϊού επίπεδα. Οι δείκτες εμπιστοσύνης άρχισαν επίσης να κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ η μείωση των τιμών ενέργειας βοήθησε στη μείωση του πληθωρισμού πέρυσι, ο οποίος υποχώρησε στο 3,5% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

 

Επιπλέον, η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα πέρυσι από τρεις από τους τέσσερις μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Ο προϋπολογισμός κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ το 2023 και οι δημοσιονομικές προοπτικές εκτιμάται ότι είναι εναρμονισμένες με τους όρους του υφιστάμενου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο ενεργοποιήθηκε ξανά το 2024, όπως σημειώνει η έκθεση.

 

Η οικονομική εμπιστοσύνη βελτιώνεται σταθερά, με τον δείκτη υπεύθυνων προμηθειών (PMI) σε ανοδική τάση στο πρώτο τρίμηνο του 2024 (56,9 μονάδες τον Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022) και τον δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ESI) να σκαρφαλώνει σε υψηλό 7μήνου (στις 108,4 μονάδες τον Μάρτιο). Και οι δύο αυτοί δείκτες παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με την Ευρωζώνη.

 

Έχει γίνει καλή πρόοδος στην υλοποίηση επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, περιορίζοντας τους καθοδικούς κινδύνους που προέρχονται από την παγκόσμια και περιφερειακή αναταραχή, καθώς και από φυσικές καταστροφές λόγω κλιματικής αλλαγής, όπως αναφέρει η EBRD.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 13 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα