ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021 - 4:09:39μ.μ.

banner468x60

03
Δεκεμβρίου

Έρχονται περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα ύψους τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ για να κλείσει η αξιολόγηση

Έρχονται περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα ύψους τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ από το 2018, όχι μόνον επειδή λόγω της κατάργησης ή ενσωμάτωσης τους στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), αλλά και εξαιτίας της «καλύτερης στόχευσης» που ζητούν οι δανειστές.

Όπως έλεγε κυβερνητική πηγή «εκτός από την ανάγκη εξοικονόμησης κονδυλίων για την χρηματοδότηση του ΚΕΑ, έχει αποδειχθεί ότι τα επίπεδα φτώχειας στην χώρα μας παραμένουν υψηλά, ακόμα και μετά την χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων και παροχών». Επικαλείται δηλαδή την άποψη των δανειστών πως τα μέτρα στήριξης «πάνε στον βρόντο» και έτσι πρέπει να αλλάξει συνολικά το σύστημα παροχών.

 

«Στον αέρα» βρίσκονται έτσι πλέον πχ τα επιδόματα τέκνων, επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και άλλες παροχές που δίδονταν ως τώρα σε ευπαθείς ομάδες που τα ελάμβαναν.
 

«Ημιτελής συμφωνία» στο Eurogroup

 

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών, κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοιμάζεται να μεταβεί στο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα 5η Δεκεμβρίου με «κόκκινες γραμμές» στα εργασιακά και στην λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.

 

 Συμφωνία δεν προβλέπεται να υπάρξει ούτε σε αυτό το Eurogroup, καθώς στην κυβέρνηση μιλούν και για πιέσεις για λήψη πρόσθετων μέτρων 2,4% του ΑΕΠ  το 2019-2020 (ή κάτι παραπάνω από 4,2 δισ. ευρώ) αν παραμείνει στο 3,5% ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα και μετά το 2018. Προϊδεάζουν μάλιστα για συγκρούσεις με τους δανειστές και αφήνουν υπαινιγμούς για εκλογές λέγοντας πως «ούτε εμείς, ούτε καμία κυβέρνηση μπορεί να συνυπογράψει μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ή 6.000 ευρώ και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς».

 

 Ουσιαστικά στην κυβέρνηση αναμένουν την Δευτέρα μια θετική δήλωση προόδου από τους θεσμούς, πως «έχουμε κλείσει στο 95% των θεμάτων». Βλέπουν συμφωνία για μέτρα, χρέος και  πλεονάσματα σε έκτακτο Eurogroup γύρω στις 18-22 Δεκμεβρίου. Ευελπιστούν πως στα  Εργασιακά θα διατηρήσουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις –αν και για τις ομαδικές απολύσεις το θέμα θα κριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 21 Δεκεμβρίου.

 

Παρόλο όμως που κυβερνητικές πηγές καθησυχάζουν πως δεν υφίσταται (ή έχει μειωθεί στα 200 εκατ. ευρώ) η πίεση για λήψη μέτρων το 2018, διπλωματικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν μια τέτοια εξέλιξη αλλά βλέπουν πως παραμένει σημαντικό χάσμα στις απόψεις και μεταξύ των δανειστών ακόμα.

 

Επιμένουν δε πως στις συζητήσεις τους με τους θεσμούς δεν έχει τεθεί θέμα Ασφαλιστικού, αν και παραδέχονται πως «και 500 ετών να φτάσει ο Τόμσεν, θα λέει πάντα πως δεν είναι βιώσιμο του Ασφαλιστικό» (παρότι όμως αυτό το επαναλαμβάνει συχνά-ουκνά και η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, που δεν θα μετέχει πάντως την Δευτέρα στο Eurogroup).

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 228 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα