Εκτύπωση αυτής της σελίδας
20
Ιανουαρίου

Έρχονται αυτόματες επιστροφές ΦΠΑ

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά το αίτημά τους και στη συνέχεια θα βλέπουν τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό

 

Ενα νέο σύστημα αυτόματης επιστροφής του ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες δρομολογεί η ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, επιχειρηματίες και επαγγελματίες θα υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και θα βλέπουν άμεσα το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ που δικαιούνται να πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό τους με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή χωρίς ανθρώπινη επαφή. Η διαδικασία αυτή θα ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων και συγκεκριμένα για το 97% των αιτημάτων επιστροφής φόρων.

 

Μάλιστα, οι φορολογούμενοι για να γνωρίζουν τον πραγματικό χρόνο που απαιτείται για την επιστροφή χρημάτων θα ενημερώνονται άμεσα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν το αίτημά τους πρόκειται να υποβληθεί σε αυτόματη επεξεργασία χωρίς έλεγχο. Η μελέτη για τις προδιαγραφές του πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος επιστροφών ΦΠΑ αναμένεται να είναι έτοιμη στις αρχές του 2022.

 

Εκατοντάδες αιτήματα στο συρτάρι


Με τη ψηφιοποίηση των φορολογικών συναλλαγών η ανθρώπινη παρέμβαση περιορίζεται και ανοίγει ο δρόμος για εξπρές επιστροφές ΦΠΑ, που αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς η οποία διψάει για ρευστότητα, ειδικά τους τελευταίους μήνες που στροβιλίζεται στη δίνη της πανδημίας και της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον.

 

Αν και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2021 η ΑΑΔΕ πάτησε το γκάζι των επιστροφών ΦΠΑ ικανοποιώντας ακόμη και το 90% των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ μέσα σε 90 ημέρες, εκατοντάδες αιτήματα ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος παραμένουν στα συρτάρια των Εφοριών εμφανίζοντας καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου διεκπεραίωσε 37.670 αιτήματα επιστρέφοντας ΦΠΑ ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα όμως, πάνω από 3.500 αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ έχουν κολλήσει στις Εφορίες για πάνω από 90 ημέρες με τις επιχειρήσεις να στερούνται πολύτιμη ρευστότητα μέσω ΦΠΑ άνω των 338 εκατ. ευρώ.

 

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο βήμα για την άμεση επιστροφή φόρων έχει γίνει με την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων myData. Με το νέο σύστημα η Εφορία έχει αποκτήσει ένα ισχυρό ηλεκτρονικό μάτι στα τιμολόγια των επιχειρήσεων αφού θα βλέπει, θα ελέγχει και θα διασταυρώνει αυτόματα τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών. Η αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών θα ξεκλειδώνει άμεσα τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα είναι υποχρεωμένες να περιμένουν πολλούς μήνες για να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

 

Πρόσφατη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, έδειξε ότι στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις περιμένουν ακόμη και πάνω από μισό χρόνο για να εισπράξουν από το κράτος την επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούνται. Η χώρα μας μαζί με την Ιταλία και την Κύπρο καταγράφουν τους χειρότερους χρόνους στις επιστροφές ΦΠΑ στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από τις επιχειρήσεις σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την επανεκκίνηση και την «απόσβεση των ζημιών» από την πανδημία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ιταλία καθυστερεί τις επιστροφές ΦΠΑ 62 εβδομάδες, η Κύπρος 43 και η Ελλάδα 31 εβδομάδες.

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 99 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)