Εκτύπωση αυτής της σελίδας
17
Δεκεμβρίου

Έτοιμος για υποχώρηση και συμβιβασμό ο Τσίπρας μετά τον «πάγο» από τη Μέρκελ

Διατεθειμένη να βρεθεί το σημείο εκείνο συμβιβασμού που θα αφήνει όλους εν μέρει ικανοποιημένους (με εκατέρωθεν δηλαδή, υποχωρήσεις) είναι η ελληνική κυβέρνηση, και μάλιστα επιδιώκει την επίτευξη της συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν.

Υπό έναν όρο, όμως, που η κυβέρνηση δεν συζητά καν σύμφωνα με όσα λέει Έλληνας αξιωματούχος από το Βερολίνο: Ό,τι η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει την εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

Ήταν, ίσως, η πιο εμφατική φράση από όσα έλεγε κυβερνητικός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, από το Βερολίνο (σήμερα το μεσημέρι ολοκληρώνεται η διήμερη παρουσία, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με ομιλία στο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς).

 

Όπως έλεγε ο εν λόγω αξιωματούχος, τα μέτρα που αξιώνει το Ταμείο είναι «πολιτικά αδιανόητα, κοινωνικά καταστροφικά και οικονομικά παράλογα». Για να προσθέσει η ίδια πηγή, «από εκεί και πέρα συζητάμε το συμβιβασμό».

 

Συνεπώς, θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλες τις πλευρές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα αυτό, όσες πιέσεις και αν της ασκηθούν.

 

«Καθώς δε, πολλές φορές στο παρελθόν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει εξάρει την υπευθυνότητα που έχει επιδείξει η καγκελάριος Μέρκελ σε ευρωπαϊκά ζητήματα (το προσφυγικό επί παραδείγματι), η ελληνική κυβέρνηση έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι και τη φορά αυτή, το Βερολίνο θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα επιτρέψει το μπλοκάρισμα της διαδικασίας όσον αφορά στην αξιολόγηση», έλεγε ο ίδιος αξιωματούχος.

 

«Με την Ευρώπη να διανύει μια γενικότερη φάση αποσταθεροποίησης (προσφυγικό, θέματα ασφάλειας, οικονομικά ζητήματα) σε μια εκλογική μάλιστα, χρονιά (το 2017) για τις σημαντικότερες χώρες της ηπείρου μας, το εύλογο είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα επιθυμεί την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, κατά τρόπο τεχνητό μάλιστα», εκτιμούν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης.

 

Τα δεδομένα για την ελληνική πλευρά είναι δύσκολα αφού η κ. Μέρκελ έδειξε το δρόμο που περνάει από τον Β. Σόιμπλε για τη «13η σύνταξη» και για τη δεύτερη αξιολόγηση.

 

Πλέον για τον Ιανουάριο μετατέθηκαν οι ελπίδες για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς και αυτή η αποστολή των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος. Μαζί με την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης, καθυστερούν όμως και τα 6,2 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης, εκ των οποίων το 1,8 δισ. ευρώ αφορά αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 226 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)