ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 9:16:03π.μ.
31
Μαρτίου

Φοροδιαφυγή: Από «κόσκινο» τα φορο-κίνητρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Πώς και πότε θα διασυνδεθούν 540.000 ταμειακές και μηχανισμοί με τα POS – Τι αλλάζει στην εστίαση

"Λιφτινγκ" στα κίνητρα που δόθηκαν στους φορολογούμενους προκειμένου να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό χρήμα στις συναλλαγές τους σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών καθώς διαπιστώθηκε ότι τα κίνητρα που έχουν δοθεί δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

 

Στο κάδρο βρίσκεται η έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ που κερδίζουν οι φορολογούμενοι που πληρώνουν με πλαστικό χρήμα δαπάνες σε 20 επαγγελματικούς κλάδους όπως κομμωτήρια, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, γυμναστήρια κλπ. που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή.

 

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το μέτρο επανεξετάζεται με στόχο να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κινήτρων για τις αποδείξεις το οποίο θα παρουσιαστεί στο πρώτο εξάμηνο της θητείας της νέας κυβέρνησης εφόσον η Νέα Δημοκρατία αναλάβει ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας.

 

Την ίδια ώρα, υπουργείο Οικονομικών και Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρούν στη διασύνδεση 540.000 ταμειακών μηχανών και λοιπών φορολογικών μηχανισμών με τα τερματικά POS των επιχειρήσεων. Σε πρώτη φάση, 400.000 ταμειακές μηχανές θα διασυνδεθούν με τα POS μέχρι το τέλος Ιουλίου ενώ στόχος είναι η διασύνδεση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 ώστε να κλείσουν «παράθυρα» φοροδιαφυγής τα οποία επιτρέπουν σήμερα σε επιχειρήσεις να αποφεύγουν την έκδοση αποδείξεων ακόμη κι αν πληρώνονται με κάρτες μέσω POS ή να αλλοιώνουν εκ των υστέρων τα δεδομένα των αποδείξεων που έχουν εκδώσει στους πελάτες τους ή ακόμη και να «εξαφανίζουν» από τη μνήμη των φορολογικών μηχανισμών αποδείξεις που έχουν δώσει στους πελάτες τους.

 

Το σχέδιο δράσης και το χρονοδιάγραμμα για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και τη λειτουργία των νέου τύπου φορολογικών μηχανισμών που παρουσιάστηκαν χθες από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, και το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρο Ασθενίδη, προβλέπει τα εξής:

 

Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS. Από τους φορολογικούς ελέγχους διαπιστώθηκε ότι η πληρωμή με κάρτα δεν συνοδεύεται από απόδειξη, ορισμένες επιχειρήσεις δικαιολογούν τον τζίρο των καρτών με αποδείξεις άλλων συναλλαγών και ορισμένες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν POS που εκκαθαρίζονται εκτός Ελλάδος. Με τη διασύνδεση ταμειακών – POS η πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή ενώ το POS δεν μπορεί να δεχθεί «ελεύθερες συναλλαγές», δηλαδή συναλλαγές εκτός του ΦΗΜ.


Μέχρι τον Ιούνιο του 2023 η υποχρεωτική διασύνδεση θα γίνει συνολικά για 400.000 ταμειακές – POS για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ ενώ μέχρι τέλος Ιουλίου 2023 για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.


Νέου τύπου φορολογικοί μηχανισμοί. Με τους μηχανισμούς (υπολογιστές) που χρησιμοποιούνται σήμερα από τις επιχειρήσεις η έκδοση αποδείξεων βασίζεται σε αρχεία που αποθηκεύονται μόνο στον υπολογιστή, οι μηχανισμοί δεν αποθηκεύουν αξίες στη φορολογική μνήμη ενώ έχουν διαπιστωθεί και παρακάμψεις στη λειτουργία των μηχανισμών. Για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων περίπου 140.000 φορολογικοί μηχανισμοί θα αποσυρθούν μέχρι τον Οκτώβριο και θα αντικατασταθούν από νέους μηχανισμούς οι οποίοι αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική τους μνήμη, εκδίδουν σχετικές αναφορές και διαβιβάζουν απευθείας, και όχι μέσω υπολογιστή τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ.


Ειδικοί ηλεκτρονικοί μηχανισμοί στην εστίαση. Από τους φορολογικούς ελέγχους διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούνται μηχανισμοί που δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες, οι παραγγελίες «περνούν» σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στην ταμειακή, εκδίδονται δελτία παραγγελίας που στη συνέχεια είτε ακυρώνονται, χωρίς να καταγράφονται στην φορολογική μνήμη του μηχανισμού, είτε δεν εκδίδεται τελική απόδειξη ενώ εκ των υστέρων διαγράφεται τζίρος. Με την υποχρεωτική χρήση νέων φορολογικών μηχανισμών για τις επιχειρήσεις εστίασης που δέχονται παραγγελίες η απόδειξη εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, καταγράφονται στη φορολογική μνήμη οι εκκρεμείς παραγγελίες («ανοικτά» τραπέζια) και οι εκκρεμείς προς έκδοση αποδείξεις ενώ εκδίδεται “Z” εφόσον έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά τραπέζια.


Η χρηματοδότηση του κόστους για την αναβάθμιση και την αντικατάσταση ταμειακών μηχανών και ηλεκτρονικών μηχανισμών θα γίνει από πόρους του Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 165 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις για τα voucher για διασύνδεση ΦΗΜ – POS θα τρέξουν σε δύο κύκλους, μέχρι 15 Μαΐου και μέχρι 30 Ιουνίου ενώ ήδη έχουν υποβληθεί 50.000 αιτήσεις από τις επιχειρήσεις.

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

 

 

Διαβάστηκε 32 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα