ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024 - 8:32:20μ.μ.
21
Μαρτίου

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Οι νέοι κωδικοί στο έντυπο Ε1 – Τι αλλάζει στις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Στις 30 Μαρτίου η πρεμιέρα των φορο-δηλώσεων

H ώρα της Εφορίας πλησιάζει για 8,9 εκατ. φορολογούμενους. Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να ανοίξει την ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων στις 30 Μαρτίου 2023 και εντός των ημερών αναμένονται να αποκαλυπτήρια των νέων φορολογικών εντύπων (Ε1, Ε2,Ε3) και της απόφασης με την οποία θα δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης.

 

Ουσιαστικές αλλαγές στο Ε1, το βασικό έντυπο της δήλωσης, δεν υπάρχουν. Οι πιο σημαντικές αλλαγές αφορούν στις ηλεκτρονικές αποδείξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προστεθεί κωδικοί που αφορούν στην έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ από επαγγελματικούς κλάδους που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής καθώς και στις αποδείξεις από γιατρούς οι οποίες μετρούν διπλά για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος με δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό χρήμα.

 

Πιο συγκεκριμένα έχει προστεθεί ένας νέος κωδικός ο οποίος αφορά δαπάνες που εξοφλήθηκαν το 2022, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, σε συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών (εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, ελαιοχρωματιστή, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού , υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού, σχολές χορού, γυμναστήρια, νομικές υπηρεσίες κ.α.). Τα ποσά θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ, με βάση τα στοιχεία που θα αποστείλουν οι τράπεζες αλλά, εφόσον ο φορολογούμενος διαφωνεί με το ύψος τους, μπορεί να δηλώσει τις δαπάνες που προκύπτουν από τις αποδείξεις που έχει συγκεντρώσει. Η χωριστή αναγραφή των συγκεκριμένων δαπανών γίνεται για να υπολογιστεί χωριστά η πρόσθετη έκπτωση του φόρου μέχρι 2.200 ευρώ για δαπάνες προς επαγγελματίες οι οποίοι βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

 

Θα υπάρχει και ένας ακόμη νέος κωδικός, στον οποίο θα συμπληρωθούν τα ποσά που πλήρωσαν με ηλεκτρονικά μέσα οι φορολογούμενοι το 2022 για αμοιβές σε 8 κατηγορίες επαγγελματιών υγείας. Κάθε απόδειξη από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες μετράει διπλά για την κάλυψη του 30% του ατομικού εισοδήματος.

 

Εντός των ημερών αναμένεται η ψήφιση της διάταξης που προβλέπει την κατάργηση του προστίμου στην περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον δεν προκύπτει πρόσθετος φόρος ή είναι χαμηλότερος από 100 ευρώ. Παράλληλα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος η παροχή έκπτωσης φόρου 3% στους φορολογούμενους που θα πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος εντός της καταληκτικής ημερομηνίας πληρωμής της πρώτης δόσης (έως το τέλος Ιουλίου).

 

Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων με βάση τα ισχύοντα, εξοφλείται σε οκτώ μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο του 2023 έως και τον Φεβρουάριο του 2024.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 37 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα