ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024 - 7:32:40μ.μ.
01
Μαΐου

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Χωρίς φόρο ή με επιστροφή φόρου 8 στα 10 εκκαθαριστικά

Ποιοι πληρώνουν έξτρα φόρο - Τι δείχνει η ακτινογραφία των πρώτων δηλώσεων που υποβλήθηκαν - Πότε έρχονται οι πρώτες επιστροφές φόρου

Μηδενικός φόρος ή επιστροφή φόρου δείχνει μέχρι στιγμής ο λογαριασμός των φορολογικών δηλώσεων που έχουν λάβει 8 στους 10 φορολογούμενους οι οποίοι έσπευσαν μέσα στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ να υποβάλουν τη δήλωσή τους. Οι δυο στους δέκα πήραν την κρυάδα με το εκκαθαριστικό καθώς καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023. Ο φόρος εξοφλείται είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 31 Ιουλίου 2024 ή σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση έως το τέλος Ιουλίου.

 

Η ακτινογραφία των πρώτων 52.061 εκκαθαριστικών των φορολογικών δηλώσεων δείχνει τα εξής:

 

1. Για το 52,4% των φορολογικών δηλώσεων το εκκαθαριστικό σημείωμα είναι μηδενικό. Δηλαδή οι φορολογούμενοι ούτε πληρώνουν φόρο, ούτε δικαιούνται επιστροφή φόρου.

 

2. Για το 25,41% ή 13.228 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό με τους φορολογούμενους να δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος συνολικού ύψους 5,033 εκατ. ευρώ ή 380,5 ευρώ κατά μέσον όρο.

 

Επιστροφή φόρου


Την επιστροφή φόρου που δικαιούνται αναμένεται να λάβουν άμεσα μόνο όσοι δεν έχουν άλλες φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση ενώ επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που έχουν φορολογικές οφειλές θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από 12/5/2024. Φέτος πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης καθίσταται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που δεν έχουν δηλώσει IBAN καθώς χωρίς τη δήλωση ΙΒΑΝ δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν επιστροφές φόρου. Μάλιστα μέσω της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ «myAADEapp» οι φορολογούμενοι μπορούν να βλέπουν στην οθόνη του κινητού τους τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται και να δηλώνουν ή να αλλάζουν το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού τους.

 

3. Για 11.521 φορολογικές δηλώσεις ή το 22,13% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί τα εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά με το ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 9,512 εκατ. ευρώ εκατ. ευρώ και κατά μέσο όρο σε 825,64 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος με τους ακόλουθους τρόπους:

 

– Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως 31 Ιουλίου 2024.

– Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου 2024 και την τελευταία έως 28 Φεβρουαρίου 2025.

– Σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση.

– Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα.

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 38 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα