ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 1:39:43μ.μ.
09
Δεκεμβρίου

Η Ελλάδα χάνει 1,5 ΕΝΦΙΑ από τη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ

Στα 3,178 δισ. ευρώ οι απώλειες ΦΠΑ το 2020 - Η τέταρτη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε.

H Ελλάδα μπορεί να έφυγε από το βάθρο των πρωταθλητών της Ε.Ε. στις απώλειες ΦΠΑ και να βρέθηκε στην τέταρτη θέση όμως κάθε χρόνο μετράει σημαντικές απώλειες εσόδων από τη φοροδιαφυγή και την κλοπή του ΦΠΑ παραμένει σε υψηλά επίπεδα

 

Τα στοιχεία της Κομισιόν είναι αποκαλυπτικά: Το 2020, την πρώτη χρονιά της πανδημίας, το έλλειμμα του ΦΠΑ έφθασε στη χώρα μας στα 3,178 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στις εισπράξεις από ενάμιση ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή κάθε δευτερόλεπτο που περνάει χάνονται 100 ευρώ από τις εισπράξεις του ΦΠΑ. Η Ελλάδα κατέχει την 4η χειρότερη επίδοση στην ΕΕ όσον αφορά στη διαφορά μεταξύ των αναμενόμενων εσόδων και των εσόδων που πράγματι εισπράχθηκαν από το ΦΠΑ ενώ συνολικά τα κράτη μέλη της ΕΕ έχασαν 93 δισ. ευρώ.

 

Η έκρηξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών την περίοδο των lockdown σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης αλλά και τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής περιόρισαν τη «τρύπα» στις εισπράξεις από το ΦΠΑ κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες το 2020 σε σχέση με το 2019 με αποτέλεσμα το έλλειμμα να μειωθεί στο 19,7%. Έτσι χώρα μας βρέθηκε στην τετράδα των κρατών μελών της ΕΕ με τις καλύτερες επιδόσεις στο κλείσιμο της ψαλίδας μετά την Ουγγαρία που μείωσε το κενό κατά 4,7 ποσοστιαίες μονάδες, τη Γερμανία με 4,2 ποσοστιαίες μονάδες και την Ολλανδία με 4,1 ποσοστιαίες μονάδες. Για την Ελλάδα η Κομισιόν προβλέπει ταχύτερη μείωση του κενού κατά 5,7 ποσοστιαίες μονάδες το 2021 με τις απώλειες να συρρικνώνονται στα 2,3 δισ. ευρώ. Πάντως σε ολόκληρη την ΕΕ καταγράφεται μείωση στο χάσμα ΦΠΑ που κατά μέσον όρο κυμάνθηκε στις 2 ποσοστιαίες μονάδες η στα 31 δισ. ευρώ ενώ συνολικά το μερίδιο του ελλείμματος ΦΠΑ μειώθηκε σε 20 κράτη μέλη.

 

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης:

 

Η Ρουμανία κατέγραψε το υψηλότερο εθνικό χάσμα στον ΦΠΑ με 35,7% των εσόδων και ακολουθούν η Μάλτα με 24,1% και η Ιταλία με 20,8%. Αντίθετα τα μικρότερα κενά παρατηρήθηκαν στη Φινλανδία (1,3%), στην Εσθονία (1,8%) και στη Σουηδία (2%).


Εκτός από τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες, η Ισπανία και η Λετονία κατάφεραν να περιορίσουν την απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ σε λιγότερο από το 5% του οφειλόμενου ΦΠΑ.


Το χάσμα αυξήθηκε από έτος σε έτος μόνο σε έξι κράτη μέλη – Κροατία, Κύπρος, Ιρλανδία, Ρουμανία, Αυστρία και Βέλγιο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Κροατία (6 ποσοστιαίες μονάδες) και στην Κύπρο (5 ποσοστιαίες μονάδες).


Σε ονομαστικούς όρους, τα μεγαλύτερα κενά καταγράφηκαν στην Ιταλία (26,2 δισ. ευρώ), τη Γαλλία (14 δισ. ευρώ) και τη Γερμανία (11,1 δισ. ευρώ).

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 36 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα