ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 9:35:47π.μ.
04
Ιουνίου

Η Φινλανδία στοχεύει να μηδενίσει τις εκπομπές άνθρακα έως το 2035 επενδύοντας στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια

Η χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, δίνει το παράδειγμα και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες

 

Η Φινλανδία μπορεί να έχει μόλις 5,5 εκατομμύρια κατοίκους, κατατάσσοντάς την στην 118η θέση παγκοσμίως από πλευράς πληθυσμού, ωστόσο αναδεικνύεται ηγέτης σε μια σειρά άλλων επιτευγμάτων. Θεωρείται π.χ. η χώρα με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους επί έξι συνεχόμενα έτη και τοποθετείται τακτικά στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως όσον αφορά το επίπεδο της εκπαίδευσης. Τώρα όμως η Φινλανδία αναδεικνύεται ηγέτιδα δύναμη και όσον αφορά το μηδενικό αποτύπωμα εκπομπών άνθρακα.

 

Ειδικότερα, στοχεύει να μηδενίσει τους ρύπους άνθρακα έως το 2035, νωρίτερα από κάθε άλλο κράτος της Ευρώπης και ακολουθούν η Αυστρία με την Ισλανδία που έχουν θέσει ανάλογο στόχο για το 2040. Οι μόνες χώρες που προηγούνται παγκοσμίως της Φινλανδίας είναι το Μπουτάν και το Σουρινάμ –που είναι ήδη ουδέτερες ως προς τον άνθρακα– και η Ουρουγουάη, η οποία στοχεύει να είναι ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2030.

 

Ήδη η Φινλανδία προβαίνει σε χαμηλή χρήση ορυκτών καυσίμων (αποτελούσαν το 36% του συνολικού της ενεργειακού εφοδιασμού το 2021, περίπου το ήμισυ του μέσου όρου των μελών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που είναι 70%). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πυρηνική ενέργεια παρέχει περίπου το ένα τρίτο της ηλεκτρικής της ενέργειας – ένα μερίδιο που είναι πιθανό να αυξηθεί μετά την έναρξη λειτουργίας του μεγαλύτερου αντιδραστήρα της Ευρώπης, Olkiluoto 3. Η μονάδα –η πρώτη στην Ευρώπη εδώ και 16 χρόνια και η πρώτη της Φινλανδίας σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες– αναμένεται να καλύπτει το 14% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

 

Ο ρόλος των ΑΠΕ και ειδικότερα της αιολικής ενέργειας

 

 

Ο δρόμος της επίτευξης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς εκπομπές ρύπων θα διαμορφωθεί κυρίως από την αιολική ενέργεια. Η χερσαία αιολική ενέργεια θα αποτελέσει μεγάλο μέρος της ανάπτυξης της Φινλανδίας στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές. Η χωρητικότητα αιολικής ενέργειας της Φινλανδίας αυξήθηκε κατά 75% μόνο το 2022, όπως αναφέρει η Ένωση Αιολικής Ενέργειας της χώρας.

 

Να σημειωθεί ότι η χώρα έχει τη μεγαλύτερη δασική κάλυψη από οποιαδήποτε άλλη στην Ευρώπη. Σχεδόν στο 75% της συνολικής της έκτασης είναι δάσος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα καύσιμα που προέρχονται από το ξύλο να αποτελούν βασικό συντελεστή στο ενεργειακό του μείγμα έως σήμερα. Παράλληλα εξετάζονται μέτρα για τη χρήση περισσότερου ξύλου στις κατασκευές οικιών και επιχειρήσεων, αντί για υλικά υψηλής έντασης άνθρακα, όπως το σκυρόδεμα.

 

Η σκανδιναβική χώρα προσφέρει επίσης επιδοτήσεις ύψους 4.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες κατοικιών για τη μετάβαση από λέβητες ορυκτών καυσίμων σε αντλίες θερμότητας, ενώ θα παρασχεθεί και μια σειρά άλλων κινήτρων προσεχώς.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

 

 

Διαβάστηκε 41 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα