ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024 - 7:52:35π.μ.

banner468x60

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
27
Ιουλίου

Οι αλλαγές στα capital controls για τις επιχειρήσεις

Αλλαγές στους περιορισμούς της κίνησης κεφαλαίων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα capital controls

που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής.

 

Από τις 29 Ιουνίου ποθ ξεκίνησε η τραπεζική αργία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μέχρι και σήμερα σχεδόν έναν μήνα μετά, υπάρχουν πλέον οι πρώτες ενδείξεις για το μέγεθος της καταστροφής στην οικονομία, με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες.

 

Στο καλό σενάριο, ότι η ύφεση φέτος θα είναι της τάξεως του 4%. Στα σενάρια τρόμου αγγίζει το 10%, ισοπεδώνοντας μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απογειώνοντας την ανεργία πάνω από το 30% και προκαλώντας ένα κύμα δευτερογενών επιπτώσεων το μέγεθος του οποίου είναι αδύνατο να προβλεφθεί.

 

Η αναγωγή των προβλέψεων συρρίκνωσης του ΑΕΠ σε δισεκατομμύρια οδηγεί σε εκτιμήσεις απωλειών από 7 έως και 18 δισ. ευρώ το 2015, δηλαδή από 1 έως 3 δισ. ευρώ τον μήνα στο β' εξάμηνο του έτους.

 

Σύμφωνα με το Reuters τα capital controls ίσως διαρκέσουν για αρκετούς μήνες.

 

«Η αποκατάσταση των ελληνικών τραπεζών θέτει ένα δύσκολο ερώτημα: Μπορεί η ευρωζώνη να ζητήσει από τους ομολογιούχους ή τους μεγαλοκαταθέτες να επωμιστούν τις απώλειες ή θα πρέπει ο λογαριασμός για την αποκατάσταση των τραπεζών να προστεθεί στο ελληνικό χρέος;», διερωτάται το πρακτορείο.

 

Η απάντηση θα μπορούσε να καθυστερήσει τη συμφωνία ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο οι δανειστές θέλουν να έχουν ολοκληρώσει τις επόμενες εβδομάδες, σημειώνει το άρθρο, επισημαίνοντας ότι όσο «τραβάει» η όλη διαδικασία, τόσο πιο κρίσιμη γίνεται η κατάσταση στις τράπεζες, από τις οποίες το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης των 420 ευρώ έχει προκαλέσει ασφυξία στην οικονομία και την δυνατότητα των δανειοληπτών να αποπληρώσουν τις δόσεις τους.

 

«Οι τράπεζες είναι "στην κατάψυξη" και η οικονομία ολοένα και αποδυναμώνεται», δήλωσε αξιωματούχος, τονίζοντας ότι αυξάνονται τα δάνεια που δεν αποπληρώνονται.

 

Αυτό το «πάγωμα» είναι απίθανο να αρθεί σύντομα, αν και τα capital controls χαλάρωσαν λίγο μετά την νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

 

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η σύσταση Ειδικών Υποεπιτροπών, ανά Πιστωτικό Ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, για την έγκριση συναλλαγών για τις επιχειρήσεις.

 

Η Ειδική Υποεπιτροπή απαρτίζεται, ανά πιστωτικό ίδρυμα, από τον/την Πρόεδρο και από τουλάχιστον δύο ακόμα μέλη. Ο Πρόεδρος της Ειδικής Υποεπιτροπής κατέχει θέση κατ’ ελάχιστο Βοηθού ή Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή ενώ δύο από τα μέλη της κατέχουν κατ’ ελάχιστον θέση Διευθυντή. Ο Πρόεδρος της Ειδικής Υποεπιτροπής δύναται να καλεί στις συνεδριάσεις της Υποεπιτροπής εκπροσώπους άλλων υπηρεσιακών μονάδων του Πιστωτικό Ίδρυμα ή άλλων φορέων, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο.

 

Για την εξέταση και αξιολόγηση αιτημάτων πελατών νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών, οι οποίοι αιτούνται:

 

- Εκτέλεση πληρωμών έναντι παραστατικών (π.χ. τιμολόγια, προτιμολόγια, φορτωτικές, κ.λπ.),

 

- άνοιγμα νέων ενέγγυων πιστώσεων και πιστώσεων σε αναμονή, και

 

- έκδοση νέων εγγυητικών επιστολών, προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, το ημερήσιο εγκριτικό όριο των Ειδικών Υποεπιτροπών για κάθε Π.Ι. ανά εργάσιμη ημέρα ορίζεται:

 

- Από 0 έως 100.000 ευρώ ανά πελάτη (με μια ή περισσότερες ημερήσιες συναλλαγές), και

 

- εντός του ορίου ποσού που καθορίζεται και ανακοινώνεται από την Επιτροπή σε κάθε Πιστωτικό Ίδρυμα ξεχωριστά.

 

Οι ως άνω συναλλαγές περιλαμβάνονται στο αναλυτικό αρχείο με τα αιτήματα που διαχειρίζεται το Πιστωτικό Ίδρυμα και προσμετρώνται στο ημερήσιο συνολικό εγκριτικό όριο του εκάστοτε Πιστωτικό Ίδρυμα.

 

Το μηνιαίο εγκριτικό όριο των Ειδικών Υποεπιτροπών ανά πελάτη για κάθε τράπεζα δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μέση μηνιαία αξία των εισαγόμενων εμπορευμάτων και πρώτων και βοηθητικών υλών κατά την προηγούμενη χρήση, μέσω του συγκεκριμένου Πιστωτικό Ίδρυμα.

 

Τα αιτήματα που αφορούν νέες ενέγγυες πιστώσεις, πιστώσεις σε αναμονή και εγγυητικές επιστολές θα υποβάλλεται κατά το άνοιγμα ή έκδοση στην Υποεπιτροπή του Πιστωτικού Ιδρύματος ή στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών ανάλογα με το ύψος της συναλλαγής και θα καλύπτουν όλες τις παρεπόμενες με την συναλλαγή πράξεις (τροποποίηση, εκτέλεση, πληρωμή) εφόσον δεν αλλάζει το ύψος της συναλλαγής.

 

Για την εξυπηρέτηση πελατών φυσικών προσώπων, οι οποίοι αιτούνται εκτέλεση πληρωμών προς το εξωτερικό ή αναλήψεις μετρητών, επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση ικανοποίηση των αιτημάτων α) πασχόντων από σοβαρά προβλήματα υγείας και β) για εξαιρετικούς κοινωνικούς λόγους, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στο Π.Ι. από τα οποία αποδεικνύεται η συνδρομή των σχετικών προϋποθέσεων.

 

Το μηνιαίο όριο διαμορφώνεται στα 2.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο (με μία ή περισσότερες συναλλαγές).

 

Οι προτεραιότητες για τις συναλλαγές που εγκρίνονται

 

Πρώτη προτεραιότητα

 

Φάρμακα

Καύσιμα, Ενέργεια

Τρόφιμα, Ευπαθή προϊόντα

Πρώτες ύλες για παρασκευή βασικών τροφίμων

Υλικά Συσκευασίας για όλα τα αγαθά της κατηγορίας προτεραιοποίησης

 

Δεύτερη προτεραιότητα

 

Πρώτες ύλες για παρασκευή κατεργασμένων προϊόντων που προορίζονται για εξαγωγή

Προϊόντα ή υλικά – μηχανήματα για τη δημιουργία ή παρασκευή προϊόντων ή υποδομών που αποσκοπούν στη δημόσια υγεία, ασφάλεια και κοινωνική πρόνοια

Είδη που συνδέονται άμεσα με την λειτουργία και ανάπτυξη του Ελληνικού τουρισμού

Εποχιακά είδη που αποσκοπούν στη διαφύλαξη του κοινωνικού συμφέροντος όπως, ενδεικτικά, σχολικά είδη

 

Τρίτη προτεραιότητα

 

Είδη μέσης αναγκαιότητας για τη καθημερινή διαβίωση (ένδυση, υπόδηση, κ.λπ). Είδη που προάγουν το βιοτικό επίπεδο (ψυχαγωγία, διασκέδαση, κλπ). Λοιπά είδη (είδη πολυτελείας μη απαραίτητα για κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης, κλπ.). Πληρωμή τιμολογίων παροχής υπηρεσιών νομικών, οικονομοτεχνικών συμβούλων, κλπ.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 171 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα