ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 - 12:13:54π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
11
Σεπτεμβρίου

Οι άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία από τα capital controls

Τις άμεσες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την επιβολή των capital controls και την υιοθέτηση των νέων φορολογικών μέτρων, υπογραμμίζει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.

Οπως αναφέρει η τράπεζα, οι κύριες συνέπειες αφορούν στην πορεία των εμπορευματικών συναλλαγών της χώρας, την απασχόληση, το επίπεδο τιμών ορισμένων κατηγοριών προϊόντων και την βιομηχανική παραγωγή.

 

Πρώτον, η συνολική αξία των εισαγωγών υποχώρησε κατά 32% τον Ιούλιο του 2015. Εξαιρώντας τα καύσιμα, που επηρεάζονται από την πτωτική πορεία της τιμής του πετρελαίου, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 22,6%, έναντι ανόδου κατά 10,6% τον Ιούλιο του 2014. Οι δυσχέρειες στην μεταφορά εμβασμάτων που προέκυψαν εξαιτίας των κεφαλαιακών ελέγχων για αγορά πρώτων υλών και ενδιαμέσων αγαθών, επηρέασαν αρνητικά την βιομηχανική παραγωγή και ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την εξαγωγική δραστηριότητα κατά τους επόμενους μήνες, πέραν του Ιουλίου 2015, όταν οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση.

 

Δεύτερον, η μεταποιητική παραγωγή μειώθηκε σημαντικά ήδη από τον περασμένο Ιούλιο κατά 5,7%, σε ετήσια βάση έναντι αυξήσεως κατά 5,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2014, αντιστρέφοντας έτσι την ανοδική πορεία των πρώτων μηνών του έτους.

 

Τρίτον, το ισοζύγιο των ροών απασχολήσεως στον ιδιωτικό τομέα (στοιχεία πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ) εμφανίστηκε και πάλι αρνητικό τον Αύγουστο, όπως και τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο οι καθαρές προσλήψεις μισθωτών υπολείπονταν των αποχωρήσεων κατά 16,7 χιλ. άτομα (έναντι θετικού ισοζυγίου 13,3 χιλ. που είχε καταγραφεί πέρυσι), ενώ τον Αύγουστο 2015 το ισοζύγιο ήταν ελλειμματικό στα 441 άτομα (+1.311 τον Αύγουστο 2014).

 

Οι καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου και οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο παρουσίασαν αύξηση, σε ετήσια βάση, κατά 10% και 14% αντίστοιχα, αφού επηρεάσθηκαν σημαντικά από το κλίμα αβεβαιότητας που επικράτησε με την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων.

Παράλληλα, υποτονικές παρουσιάζονται οι προοπτικές της απασχολήσεως όπως καταγράφεται στην Έρευνα Manpower για το τέταρτο τρίμηνο του 2015, που συνιστούν την πιο δυσοίωνη πρόβλεψη από το τρίτο τρίμηνο 2013. Τέλος, σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήδη το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 25,2% τον Ιούνιο 2015, έναντι 25% τον Μάιο 2015.

 

Τέταρτον, επιβραδύνθηκε σημαντικά η αποπληθωριστική διαδικασία τον Αύγουστο του 2015, ως αποτέλεσμα της αναδιατάξεως των συντελεστών του φόρου προστιθεμένης αξίας σε ένα σχετικά ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών.

 

Παρά την αύξηση των τιμών που αναμένονται, εξαιτίας της αυξήσεως του ΦΠΑ, η διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε χαμηλό επίπεδο και το 2015, σε συνδυασμό με την υποτονική εγχώρια ζήτηση που εκτιμάται ότι θα σχηματισθεί στο δεύτερο εξάμηνο 2015, είναι οι βασικοί παράγοντες για τους οποίους ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί κάτω του μηδενός το 2015.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 170 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα