×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
26
Αυγούστου

Πρώτα κάλπες, μετά φοροκαταιγίδα

Η ώρα του λογαριασμού περιμένει τους φορολογουμένους μετά τις πρόωρες εθνικές εκλογές του Σεπτέμβρη, καθώς, όπως συνήθως συμβαίνει, η ελληνική Πολιτεία δεν στέλνει προεκλογικά τα φορολογικά «ραβασάκια».

Και, βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο λογαριασμός θα είναι βαρύς και θα πληρωθεί ανεξαρτήτως του κόμματος που θα αναδειχθεί στις επερχόμενες εκλογές. Τι θα πληρώσουμε, λοιπόν, τους τρεις τελευταίους μήνες;

 

- Ο ΕΝΦΙΑ θα βεβαιωθεί από τον Οκτώβριο και θα πρέπει να πληρωθεί από 6 εκατ. ιδιοκτήτες μέχρι τον Φεβρουάριο, με το συνολικό ύψος του να διαμορφώνεται σε 2,65 δισ. ευρώ. Επίσης, οι δόσεις θα είναι πέντε αντί έξι, κατά την περασμένη χρονιά.

 

- Ο φόρος εισοδήματος του οποίου η τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί τον Νοέμβριο. Υπολογίζεται ότι στα κρατικά ταμεία θα εισρεύσουν 3 δις ευρώ.

 

-Τα τέλη κυκλοφορίας που θα πρέπει να καταβληθούν έως το τέλος της χρονιάς, με το ύψος των προσδοκώμενων εσόδων να είναι 1 δις ευρώ. Αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση των ασφάλιστρων κατά 25% για τον κλάδο πυρός και 50% για τον κλάδο αυτοκινήτων.

 

-Εισφορά αλληλεγγύης που έχει αυξηθεί και εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει περισσότερους από 1,5 εκατ. φορολογουμένους με εισοδήματα έως 12.000 ευρώ. Και αυτό επειδή, πλέον, η εισφορά αλληλεγγύης ενσωματώνεται στην κλίμακα φορολογίας των φυσικών προσώπων.

 

-Οι εξαιρέσεις και οι απαλλαγές που ίσχυαν καταργούνται από τη φορολογία εισοδήματος για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων. Επίσης, για πρώτη φορά η απόδοση ΦΠΑ θα γίνει με αυξημένους συντελεστές, τον μήνα Αύγουστο για τις μεγάλες επιχειρήσεις που αποδίδουν ανά μήνα και τον Οκτώβριο για τις μικρομεσαίες που αποδίδουν ΦΠΑ ανά τρίμηνο (795 εκατ. ευρώ εφέτος).

 

Οι εξαιρέσεις και οι απαλλαγές που ίσχυαν καταργούνται από τη φορολογία εισοδήματος για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων​

 

-Για τους αγρότες, ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος θα αυξηθεί σταδιακά από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017. Ταυτόχρονα, μειώνεται η επιδότηση του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης για τους αγρότες ( προϋπολογίζεται στα 13 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο 2015).

 

- Αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια. Όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια, εκτός από την προκαταβολή φόρου, θα κληθούν να πληρώσουν και μεγαλύτερο φόρο, καθώς ο χαμηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.

 

- Από 1η Οκτωβρίου καταργείται η έκπτωση 30% και αυξάνεται ο ΦΠΑ για τα «αναπτυγμένα» νησιά.

 

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι από τον Ιούλιο οι φορολογούμενοι πληρώνουν αυξημένο ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ από τον Σεπτέμβριο όσοι στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένα δίδακτρα, καθώς επιβάλλεται ΦΠΑ 23% στους μη δημόσιους οργανισμούς που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 149 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)