ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 19 Μαΐου 2024 - 2:38:06π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
19
Σεπτεμβρίου

Ιδιοκτήτες πληρώνουν ξανά τα ακίνητά τους λόγω ΕΝΦΙΑ

Η νεκρή αγορά ακινήτων ρίχνει τις τιμές τους σε όλη την Ελλάδα, την ώρα που η φορολογία για αυτά αυξήθηκε ραγδαία από το 2010 και έκτοτε. Πώς αυτός ο συνδυασμός επιβαρύνει περισσότερο τα μικρά σπίτια και τα χαμηλά εισοδήματα.

Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι μόνο άδικος, επιτείνει επιπλέον την κοινωνική ανισότητα και συμβάλει έτσι ώστε τα φτωχότερα στρώματα να επιβαρύνονται με περισσότερους φόρους και να καταλήγουν να πληρώνουν μεγαλύτερο φορολογικό συντελεστή ως ποσοστό της πραγματική αξία των ακινήτων τους σε φόρους.

 

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες κλήθηκαν να πληρώσουν σε φόρους κατοχής ακινήτων ακόμη και το 10% της τρέχουσας αξίας του ακινήτου τους μέσα στην τελευταία πενταετία.
Εκρηκτικό κοκτέιλ οι αντικειμενικές αξίες και ο ΕΝΦΙΑ

 

Οι ετήσιοι συντελεστές φορολόγησης ως προς την πραγματική αξία του ακινήτου προσεγγίζουν ακόμη και τις δύο ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ο πραγματικός συντελεστής φορολόγησης του εισοδήματος που μπορεί να αποφέρει ένα ακίνητο φτάνει να ξεπερνάει ακόμη και το 50% εκμηδενίζοντας στην πράξη κάθε πραγματική απόδοση.

 

Για να γίνει αυτό πιο κατανοητό, το άρθρο του οικονομικού φύλλου της Καθημερινής της Κυριακής παραθέτει παραδείγματα που δίνουν το μέγεθος του προβλήματος. Παλαιό διαμέρισμα 70τμ. στην Αθήνα φαίνεται να έχει αντικειμενική αξία 68.152€, όμως στην πραγματική αγορά πωλήθηκε στην τιμή των 22.000€. Ο φόρος για το ακίνητο αυτό από το 2011 μέχρι και σήμερα έφτασε αθροιστικά τα 1525€, εκτινάσσοντας έτσι το συντελεστή φορολόγησής του στο 7%.

 

Ακόμη πιο ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ενός μικρού διαμερίσματος 40τμ. στο κέντρο της Αθήνας, του οποίου η αντικειμενική αξία υπολογίζεται στις 27.062€, πωλήθηκε όμως προς 9.000€. Αντίστοιχα ο ΕΝΦΙΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν 870€ πλησιάζοντας το 10% της συνολικής του αξίας μεταπώλησης.

 

Στον αντίποδα, οροφοδιαμέρισμα στη Βάρκιζα επιφάνειας 210τμ., περιοχή όπου οι αξίες διατηρούν τις τιμές τους σχετικά με άλλες περιοχές, έχει αντικειμενική αξία 405.607€ και πωλήθηκε προς 230.000€. Ο ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο έφτασε τα 1507€ (δηλαδή 2 φορές μεγαλύτερος από ένα διαμέρισμα 40τμ με αξία 26 φορές μικρότερη). Αν προσθέσουμε και το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, 111€, ο συνολικός συντελεστής φτάνει τα 0.7%, όταν για άλλα φθηνότερα αυτός αγγίζει ακόμη και το 2%.
Ο πονοκέφαλος των αντικειμενικών

 

Έως 120% υψηλότερες εμφανίζονται και οι αντικειμενικές αξίες των οικοπέδων εντός σχεδίου σε μία περίοδο μάλιστα που τα εν λόγω ακίνητα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ρευστοποιηθούν καθώς κανένας δεν ενδιαφέρεται για ανέγερση νέας οικοδομής. Η χαοτική απόσταση που χωρίζει τις αντικειμένικές από τις πραγματικές αξίες, θα πιέσει τη νέα κυβέρνηση να λάβει σύντομα αποφάσεις για να γίνει αναπροσαρμογή. Κι αν η σύγκλιση αποτελεί προεκλογική δέσμευση όλων, τόσο σε αυτές όσο και σε περασμένες εκλογές, μια τέτοια ενέργεια θα προσκρούσει στις απαιτήσεις των δανειστών. Αν οι αντικειμενικές μειωθούν, τότε αυτόματα μειώνονται και τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, όπως και από τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων.

 

 

πηγή: news247.gr

Διαβάστηκε 134 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα