ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022 - 5:32:18π.μ.

banner468x60

22
Σεπτεμβρίου

Κομισιόν: Ταχύτερη ανάκαμψη αλλά και κίτρινη κάρτα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Σταϊκούρας: Η έκθεση διαπιστώνει ότι η οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης ταχύτερα του αναμενομένου.

Ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη, θετικά σχόλια για τις μεταρρυθμίσεις αλλά και κίτρινη κάρτα για τις καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου διατυπώνουν οι θεσμοί στην 11η έκθεση αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Η ανάλυση βιωσιμότητας που ενσωματώνεται στην έκθεση προβλέπει μείωση του δημοσίου χρέους στο 57,6% του ΑΕΠ το 2060 σύμφωνα με το βασικό σενάριο.

 

Οσον αφορά την ανάπτυξη, δεν διατυπώνονται νέες προβλέψεις αλλά επαναλαμβάνονται οι τελευταίες της Κομισιόν σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται φέτος μεγέθυνση του ΑΕΠ με ρυθμό 4,3% και 6% το 2022. Για τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, οι θεσμοί απλώς καταγράφουν τις εξαγγελίες επισημαίνοντας το κόστος τους μένει να οριστικοποιηθεί και οι σχετικές εκτιμήσεις θα περιληφθούν στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν.

 

Η γενική εικόνα όπως αποτυπώνεται στην έκθεση είναι πως «η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα έναντι των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, παρά τις γεμάτες προκλήσεις συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας».

 

Αβεβαιότητες

 

Οι θεσμοί επισημαίνουν ότι η αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές παραμένει υψηλή βάζοντας στο επίκεντρο τον τουρισμό σε συνάρτηση με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτοί οι παράγοντες τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο κρίνονται καθοριστικοί. Υψηλή αβεβαιότητα καταγράφεται και στο ρυθμό επιστροφής του ιδιωτικού τομέα σε καθεστώς κανονικότητας με την Κομισιόν να επισημαίνει ότι η απόσυρση των μέτρων στήριξης θα πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα ώστε αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις, όπως για παράδειγμα πτωχεύσεις επιχειρήσεων ή απολύσεις.

 

Στις αβεβαιότητες προστίθενται οι πιέσεις στις τιμές σε συνδυασμό με τις διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού αλλά και η πιθανή αναζωπύρωση των μεταναστευτικών ροών.

 

Δήλωση Χρήστου Σταϊκούρα


«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την 11η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών, στο πλαίσιο του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας, στο οποίο εισήλθε η χώρα το καλοκαίρι του 2018. Πρόκειται για την 8η διαδοχική θετική Έκθεση Αξιολόγησης κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Και για την 6η Έκθεση που – παρά τις μεγάλες δυσκολίες τις οποίες έχει προκαλέσει, σε παγκόσμιο επίπεδο, η πρωτόγνωρη δοκιμασία του κορονοϊού – ολοκληρώνεται επιτυχώς.

 

Το αποτέλεσμα αυτό είναι καρπός, και ταυτοχρόνως επιστέγασμα, της σκληρής και συστηματικής δουλειάς, καθώς και της εξαιρετικής συνεργασίας των μελών της Κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού. Η Έκθεση διαπιστώνει ότι η οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης ταχύτερα του αναμενομένου, παρόλο που η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας έγινε αργότερα απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί κατά την προηγούμενη Έκθεση Αξιολόγησης.

 

Μάλιστα, κάνει ειδικές αναφορές στην αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης της απασχόλησης και τόνωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, καθώς και στα μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσης των πληγέντων από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές.

 

Αναγνωρίζει ότι η Κυβέρνηση συνέχισε, με καλό ρυθμό, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις – όπου επικροτεί τη σημαντική πρόοδο στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού, στην Εγνατία Οδό και στη ΔΕΠΑ Υποδομών –, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Φορολογική Διοίκηση, η βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος και η Ψηφιακή Διακυβέρνηση.

 

Παράλληλα, αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, ώστε να βγει η χώρα μας από την υγειονομική κρίση πιο δυνατή και να αυξηθούν οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις.

 

Επιβεβαιώνει ότι η επίπτωση της πανδημίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι περιορισμένη, χάρη στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση – με “αιχμή” την παράταση του προγράμματος “Ηρακλής”, τον νόμο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας και τα προγράμματα “Γέφυρα” –, καθώς και στα μέτρα που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Τονίζει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς συνεχίζονται οι επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

 

Πιστοποιεί τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, καταγράφοντας βελτίωση στο βασικό σενάριο, σε σύγκριση με τη 10η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας.

 

Όλα τα παραπάνω συνιστούν ακόμα μία αναγνώριση της μεθοδικής προσπάθειας όλων μας – πολιτών και Πολιτείας – στο πεδίο της οικονομίας, υπό αντίξοες – διεθνώς – συνθήκες.

 

Προσπάθεια η οποία συνεχίζεται χωρίς εφησυχασμό, χωρίς να παραβλέπουμε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές προκλήσεις και δυσκολίες.

 

Προκλήσεις και δυσκολίες τις οποίες όμως θα αντιμετωπίσουμε με σχέδιο, ενότητα, υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και στις προοπτικές της χώρας, προκειμένου να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή και την οικονομία της πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά δίκαιη».

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

 

Διαβάστηκε 67 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα