ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024 - 7:42:35π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
28
Αυγούστου

«Κουτσουρεμένες» οι συντάξεις από την εισφορά υπέρ Υγείας

Μία πρώτη πικρή γεύση από τα νέα οικονομικά δεδομένα που φέρνουν οι αλλαγές του τρίτου Μνημονίου θα έχουν από σήμερα οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του Δημοσίου, καθώς οι συνταξιοδοτικές τους αποδοχές που έχουν αρχίσει να πιστώνονται από το βράδυ της Πέμπτης είναι «κουτσουρεμένες» από την ενσωμάτωση της αύξησης της παρακράτησης υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Η αύξηση, η οποία είναι της τάξεως του 2%, δηλαδή από 4% σε 6%, αφορά τόσο τις κύριες όσο και τις επικουρικές συντάξεις, ενώ οι μειώσεις θα επιβληθούν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου.

 

Η μείωση ισοδυναμεί με μείωση της καθαρής σύνταξης κατά 2% για τους περίπου 1 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν μόνο κύρια σύνταξη (δηλαδή κάποιος που λαμβάνει σύνταξη 600 ευρώ θα επιβαρυνθεί με 12 ευρώ) και άλλο 6% επί του ποσού της επικουρικής, για όσους παίρνουν επικουρική (δηλαδή κάποιος που παίρνει 600 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 ευρώ επικουρική θα επιβαρυνθεί με 24 ευρώ).

 

Το μέτρο ψηφίστηκε με τον νόμο 4334 της 16 Ιουλίου και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση να αποτρέπει την άμεση μείωση του ΕΚΑΣ που περιλάμβανε το μέιλ Χαρδούβελη.

 

Η μείωση της κατώτατης σύνταξης (από 486 σε 392,7) δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης αλλά συνέπεια της σύνδεσης με τον κατώτατο μισθό που προέβλεπε ο νόμος 3863/2010. Έχει εφαρμογή σε όσους βγουν σε σύνταξη μετά την 1/1/2015 και εφαρμόζεται αναλογικά μόνο για τα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά,Εξ ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπολογίζονται με την παλιά κατώτατη σύνταξη.

 

Σημειώνεται ότι τα επιπλέον ποσά από τις αναδρομικές παρακρατήσεις για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο θα διαμοιραστούν ισόποσα στους τρεις τελευταίους μήνες του έτους και θα διοχετεύονται στον τομέα της Υγείας, υπέρ ΕΟΠΥΥ.

 

Σημειώνεται ότι για τις κύριες συντάξεις ο υπολογισμός της επιβάρυνσης από την εισφορά θα γίνεται επί του μικτού ποσού προ εφαρμογής μνημονίου, ενώ στις επικουρικές οι απώλειες καθώς η εισφορά αποφασίστηκε να επιβληθεί στο καταβαλλόμενο και όχι στο αρχικό ποσό.

 

Αντίστοιχες θα είναι οι μειώσεις που θα δουν οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ στις απολαβές τους, οι οποίες θα γίνουν την 1η Σεπτεμβρίου.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 152 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα