ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 - 3:54:36π.μ.
28
Φεβρουαρίου

Κυβερνητική μελέτη «φωτογραφίζει» μειώσεις στις συντάξεις - Υποχωρήσεις για να επιστρέψουν οι θεσμοί

Μειώσεις της τάξης των 300 εκατ. ευρώ στις επικουρικές «φωτογραφίζει» κυβερνητική μελέτη για τις συντάξεις.

Πρόκειται για τις αναγκαίες υποχωρήσεις, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να επιστρέψει το κουαρτέτο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με καθημερινή εφημερίδα, η μελέτη που έχει ήδη κατατεθεί στους Θεσμούς «φωτογραφίζει» μειώσεις της τάξης των 300 εκατ. ευρώ στα επικουρικά, σχεδιάζει νέο χαμηλότερο πλαφόν στις υψηλές συντάξεις, με στόχο την εξοικονόμηση 250 εκατ. ευρώ και κρατά στο συρτάρι σενάρια μείωσης κύριων συντάξεων, κυρίως για τους ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΒΕ και των ειδικών ταμείων, καθώς οι πρώτες μελέτες δείχνουν πως η «προσωπική διαφορά» οδηγεί σε «άνοιγμα» 1 δισ. ευρώ.

Οι δανειστές από την πλευρά τους απορρίπτουν και την επιβολή χαμηλότερης εισφοράς (16%) στους αγρότες και ζητούν διασφαλίσεις για τη νομιμότητα των αλλαγών, ώστε να μην υπάρξουν άλλες ακυρωτικές αποφάσεις από τα ανώτατα δικαστήρια της Ελλάδας, όσο και για το «στοκ» των 330.000 συντάξεων που προκαλούν κρυφό έλλειμμα άνω των 3,7 δισ.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναγνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, εκφράζει όμως την εκτίμηση ότι μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδας.

Θεωρείται δεδομένο πως με την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα θα ανοίξει συζήτηση για μείωση των κύριων συντάξεων. Κεντρικό ρόλο στη συζήτηση αναμένεται να διαδραματίσει μελέτη, που ήδη έχει εκπονήσει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή και αφορά το ΙΚΑ, το πρώην ΤΕΒΕ και το Δημόσιο. Σύμφωνα με αυτήν, στο πλαίσιο του επανυπολογισμού των συντάξεων, προκύπτει ένα «έλλειμμα» της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Οι δανειστές θέτουν ζητήματα και για τις συντάξεις εν αναμονή, καθώς θα ήθελαν να υπολογιστούν με νέο τρόπο αλλά προστατεύονται από το Σύνταγμα.

Στη διαπραγμάτευση μπαίνουν πλέον, καθαρά, υποχωρήσεις που αφορούν τη μείωση των ήδη καταβαλλόμενων επικουρικών, τη μείωση των ανώτατων συντάξεων στα 2.000 με 2.300 ευρώ, μέσω μείωσης των πλαφόν, και βέβαια οι προεξοφλημένες περικοπές σε εφάπαξ (20%) και μερίσματα (30%). Ακόμη, το υπουργείο Εργασίας δεν είναι αρνητικό σε χαμηλότερη εθνική σύνταξη για όσους έχουν λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 116 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα