ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 3:50:48μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
07
Ιουλίου

Μέχρι και την Τετάρτη η τραπεζική αργία

Παρατείνεται με υπουργική απόφαση για δύο ακόμα ημέρες σήμερα Τρίτη (7/7) και αύριο Τετάρτη (8/7), η τραπεζική αργία.

Kατά τη διάρκεια των δύο ημερών θα λειτουργήσουν ακριβώς τα ίδια τραπεζικά υποκαταστήματα για την παροχή των ίδιων τραπεζικών υπηρεσιών.


Τώρα πια το ενδιαφέρον όσον αφορά τις εξελίξεις στις τράπεζες εστιάζεται στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης που θα γίνει την Τρίτη το βράδυ. Αν υπάρξουν ενδείξεις συμφωνίας, τότε η ΕΚΤ που θα ξανασυνεδριάσει την Τετάρτη αναμένεται να ανοίξει τη «στρόφιγγα» της ρευστότητας δίνοντας οξυγόνο στην πραγματική οικονομία.


Εως τότε, θα είναι ανοικτά περίπου 1.150 τραπεζικά καταστήματα που εξυπηρετούν τους συνταξιούχους και δέχονται καταθέσεις.


Ο Νοβότνι της ΕΚΤ λέει ότι μπορεί να είναι εφικτή μια χρηματοδότηση-γέφυρα


Η χορήγηση χρηματοδότησης-γέφυρας ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας είναι μια πιθανότητα, δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.


Μιλώντας στην αυστριακή δημόσια τηλεόραση ÖRF, ο Νοβότνι είπε πως "το εάν αυτό είναι εφικτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί".

 

Η ΕΚΤ δεν θα είναι σε θέση να χορηγήσει άλλη ρευστότητα στην Ελλάδα εάν κηρύξει αθέτηση πληρωμών του κρατικού της χρέους, επισήμανε ακόμη ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Αυστρίας.


Aμετάβλητο αφήνει τον ELA η ΕΚΤ, αυξάνει όμως το κούρεμα στις εγγυήσεις των τραπεζών


Το ΔΣ της ΕΚΤ και ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι αποφάσισαν χθες να διατηρήσουν αμετάβλητο το ποσό που χορηγείται μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες, αφήνοντας λίγα ή καθόλου περιθώρια ελιγμών στην Αθήνα, θυμίζει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.


Το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης να αναπροσαρμόσει το καθεστώς που ισχύει στις εγγυήσεις (collateral) που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το μηχανισμό.


Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά σε αύξηση του κουρέματος στις εγγυήσεις με αποτέλεσμα να μειωθεί συνακόλουθα και το ποσό της ρευστότητας που δικαιούνται να αντλήσουν από το μηχανισμό οι ελληνικές τράπεζες.


Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας


"Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει την παροχή επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο της 26ης Ιουνίου 2015.


Ο ELA μπορεί να παρέχεται μόνο έναντι επαρκών εγγυήσεων.


Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδος έχει επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι οι εξασφαλίσεις που χρησιμοποιούν στο ELA βασίζεται σε σημαντικό βαθμό σε κρατικά ομόλογα.


Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προσαρμόσει τις περικοπές στις εξασφαλίσεις (κούρεμα των collaterals) που είναι αποδεκτές από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον ELA.


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής που έχει λάβει" .


Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ δεν διευκρινίζει από πότε θα ισχύσει το νέο αυστηρότερο καθεστώς που απεφάσισε χθες.


Επομένως δεν μπορεί να προσδιοριστεί το πότε θα αρχίσει να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

 

H συνεδρίαση του Eurogroup και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής


Εν αναμονή των ελληνικών προτάσεων για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, τελούν οι χώρες της ευρωζώνης. Στις 2 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Eurogroup και στις 7μ.μ. συγκαλείται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης.


Βάσει των ελληνικών προτάσεων οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν αν θα δώσουν την εντολή στους θεσμούς της ΕΕ για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).


«To Εurogroup αναμένει από την ελληνική πλευρά να καταθέσει σαφείς προτάσεις μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της συνθήκης του ESM, λαμβανομένης υπόψη της νέας οικονομικής κατάστασης της χώρας», επισημαίνουν πηγές της ευρωζώνης.


Στη συνέχεια, στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του πρόεδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα συζητηθούν οι πιθανές μελλοντικές κινήσεις μετά το δημοψήφισμα.
«Σε συνέχεια του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, πιστεύω πως πρέπει να συναντηθούμε επειγόντως στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο για να συζητήσουμε την κατάσταση και τις πιθανές λύσεις», αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ σε επιστολή του προς τους ηγέτες της ευρωζώνης.


Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξη που παραχώρησαν από κοινού από το Παρίσι, άφησαν ανοιχτή την πόρτα της διαπραγμάτευσης, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει γρήγορα «σοβαρές» και «συγκεκριμένες» προτάσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία.


Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, επισημαίνει ότι το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνει «αυστηρούς όρους», παρόμοιους που εκείνους τους οποίους περιείχαν οι προηγούμενες συμφωνίες, παρότι η Ελλάδα απέρριψε αυτούς τους όρους στο χθεσινό δημοψήφισμα.


Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG), Τόμας Βίζερ, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. Ο Τ. Βίζερ υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί και ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να κινηθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες.


Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις, είχε δηλώσει από τις Βρυξέλλες ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα καθιστά ακόμα πιο περίπλοκη την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα.


Τόνισε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα, διότι αναμένει να λάβει τη σχετική εντολή από το Eurogroup.


Στις 9.30 π.μ. ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να μιλήσει για την κατάσταση στην Ελλάδα, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

 

 

πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστηκε 173 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα