ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 6:48:46π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
05
Ιουλίου

NYT: Η μέρα του «λογαριασμού» για ΕΚΤ και ελληνικές τράπεζες

Οποιο κι ΑΝ είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αντιμέτωπη με μία σειρά δύσκολων αποφάσεων για την Ελλάδα, γράφουν οι New York Times.

Το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη μπορεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό στο μέχρι πότε η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες, αποτρέποντας μία πλήρη οικονομική κατάρρευση.

 

Κάνοντας αναφορά στο σημερινό δημοψήφισμα, η αμερικανική εφημερίδα γράφει πως αν το αποτέλεσμα είναι «Ναι», τότε ίσως να δικαιολογήσει πιο εύκολα η ΕΚΤ την έκτακτη χρηματοδότηση και τα άλλα βήματα που κρίνονται απαραίτητα για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών. Αν το αποτέλεσμα είναι «Οχι», ο Μάριο Ντράγκι μπορεί να αντιμετωπίσει μία δύσκολη επιλογή. Οι κανόνες της ΕΚΤ πιθανόν να απαιτούν να σταματήσει την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, γράφει η εφημερίδα. Αλλά, ίσως ο κ. Ντράγκι μπει στον πειρασμό να τους παρακάμψει, γιατί η διακοπή της στήριξης θα προκαλέσει απερίγραπτες δυσκολίες στους Ελληνες και θα στείλει πιθανότατα τη χώρα εκτός ευρώ, συμπληρώνει.

 

Τη Δευτέρα, η ΕΚΤ συνεδριάζει για να αποφασίσει για τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, από τον οποίο εξαρτώνται τους τελευταίους μήνες εξαιτίας των εκροών καταθέσεων. Υπό τους τραπεζικούς κανονισμούς, η ΕΚΤ δεν μπορεί να δίνει δάνεια σε αφερέγγυες τράπεζες. Αν το αποτέλεσμα είναι «Οχι», δύσκολα θα συνεχίσουν να τις θεωρούν φερέγγυες, αναφέρει το δημοσίευμα. Αλλά, τονίζει, η ΕΚΤ είναι ιδιαίτερα προσεκτική, γιατί δεν θέλει να πάρει την ευθύνη για οικονομικό ή ανθρωπιστικό χάος που μπορεί να προκαλέσει μία απόφασή της.

 

Οπως και να έχει η κατάσταση είναι δύσκολη και δεν υπάρχει προηγούμενο, τονίζουν οι New York Times.

 

«Μπορούμε να πούμε ότι πρέπει να περιμένουμε κάποιες εκπλήξεις τις επόμενες ημέρες», σημειώνει ο Νικολά Βερόν του Bruegel. «Ξεκάθαρα είμαστε σε μη χαρτογραφημένη περιοχή», προσθέτει.

 

 

πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστηκε 177 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα