ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 10:47:34π.μ.
30
Μαΐου

Οι φορολογικές εκκρεμότητες που εκπνέουν αύριο – Στο ταμείο οι φορολογούμενοι για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Τέλος χρόνου και για την κατάθεση παραστατικών για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης

 

Λήγουν αύριο Τετάρτη (31/05), τελευταία μέρα του μήνα, μία σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προλάβουν την προθεσμία έτσι ώστε να μην έρθουν αντιμέτωποι με «βραιά» πρόστιμα αλλα΄και να μην χάσουν χρήματα. Συγκεκριμένα, αύριο λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ, την καταχώριση των παραστατικών λογαριασμών φυσικού αερίου για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, αλλά και για τα δικαιολογητικά από την πλευρά των επιχειρήσεων, προκειμένου να αποφύγουν την επιστροφή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ειδικότερα, τελευταία ημέρα αύριο για την καταβολή της πρώτης δόσης του φετινού ΕΝΦΙΑ από 7,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έλαβαν το προηγούμενο διάστημα το εκκαθαριστικό του φόρου.

 

Ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία δόση να πληρώνεται τον Φεβρουάριο του 2024. Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ το φόρο, χωρίς ωστόσο να δικαιούνται την έκπτωση του 3% όπως ισχύσει στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου εισοδήματος. Διαφορετικά οι φορολογούμενοι έχουν την εναλλακτική να εξοφλήσουν το φόρο με χρήση πιστωτικής κάρτας, σε 12 άτοκες δόσεις ή να κάνουν την επιλογή για 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις εντάσσοντας την οφειλή στη πάγια ρύθμιση.

 

Όσοι φορολογούμενοι διαπίστωσαν στο εκκαθαριστικό τους λάθη στα στοιχεία των ακινήτων ή δεν έχει υπολογιστεί η έκπτωση που δικαιούνται έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν εμπρόθεσμα αρχική ή τροποποιητική δήλωση Ε9 έως τις 30 Ιουνίου, περιορίζοντας το λογαριασμό του φόρου ακινήτων.

 

Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για όσους διορθώσουν την περιουσιακή τους εικόνα. Ανάλογα με το είδος των λαθών και παραλείψεων στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων η μείωση του φόρου μπορεί να κυμανθεί από 20% έως 90%.

 

Διαβάστε επίσης: Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πώς θα κερδίσετε έκπτωση 3%

 

Επίδομα θέρμανσης


Τελευταία ημέρα αύριο Πέμπτη και για την καταχώριση των παραστατικών λογαριασμών φυσικού αερίου για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

 

Οι δικαιούχοι καλούνται να υποβάλλουν στην πλατφόρμα myΘερμάνση τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για πληρωμές που έχουν γίνει μέχρι τις 16 Μαΐου. Η πληρωμή του επιδόματος θα πιστωθεί στους λογαριασμούς στις 15 Ιουνίου.

 

Ωστόσο, για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης θα καταχωρούνται έως την 15η Ιουλίου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2022 έως 31.03.2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30η Ιουνίου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 10η Αυγούστου 2023.

 

Η τελευταία πληρωμή έγινε στις 27 Απριλίου όπου οι λογαριασμοί 287.279 δικαιούχων πιστώθηκαν με 31,4 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί, μέχρι τον Απρίλιο για το επίδομα θέρμανσης της χειμερινής περιόδου 2022-2023 φθάνει τα 274,2 εκατ. ευρώ.

 

 

Επιστρεπτέα προκαταβολή


Μέχρι το τέλος Μαΐου έχουν προθεσμία χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες έλαβαν Επιστρεπτέα Προκαταβολή, για να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να γλιτώσουν την εφάπαξ και έντοκη επιστροφή των ποσών.

 

Στην περίπτωση που επιχειρήσεις δεν θα προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έως αύριο 31 Μαΐου 2023 ή διαπιστωθεί ότι τελικά δεν τήρησαν τους όρους της κρατικής ενίσχυσης και κυρίως τη ρήτρα της απασχόλησης, θα κληθούν να επιστρέψουν εντόκως από την 1η Δεκεμβρίου 2022, τα ποσά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

 

Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Μαΐου 2023 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), από το υπουργείο Οικονομικών και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης όπως αυτό υπολογίζεται.

 

Εν τω μεταξύ, έως τις 31 Οκτωβρίου θα πρέπει να περιμένουν οι 17.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, προκειμένου να εξεταστούν οι ενστάσεις τους για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

 

Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε πίσω όλο το ποσό της επιστρεπτέας, με το επιχείρημα ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις και επαγγελματίες, δεν πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις. Από την πλευρά τους οι εταιρείες και οι επαγγελματίες με κατάθεση ένστασης, αμφισβήτησαν το πόρισμα των ελεγκτικών αρχών, ωστόσο περιμένουν εδώ και μήνες προκειμένου να εξεταστούν οι φάκελοι. Το υπουργείο Οικονομικών έθεσε ως τελευταία προθεσμία απαντήσεων στις ενστάσεις – από την αρμόδια επιτροπή – την 31η Οκτωβρίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

 

Διαβάστηκε 48 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα