ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 - 11:57:01π.μ.
07
Δεκεμβρίου

«Ορίζων Ευρώπη»: Επενδύσεις 13,5 δισ. ευρώ σε έρευνα και καινοτομία το 2023-2024

Κλίμα, αύξηση της ενεργειακής ανθεκτικότητας και ανάπτυξη βασικών ψηφιακών τεχνολογιών, οι στόχοι

Την έγκριση του κύριου προγράμματος εργασίας του «Ορίζων Ευρώπη» για την περίοδο 2023-24, με περίπου €13,5 δισ. προχώρησε η Κομισιόν προκειμένου να στηρίξει ερευνητές και φορείς καινοτομίας στην Ευρώπη στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν λύσεις στις περιβαλλοντικές, ενεργειακές, ψηφιακές και γεωπολιτικές προκλήσεις.

 

Στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ, ύψους €95,5 δισ., του «Ορίζων Ευρώπη», η χρηματοδότηση αυτή θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για:

 

το κλίμα
την αύξηση της ενεργειακής ανθεκτικότητα
την ανάπτυξη βασικών ψηφιακών τεχνολογιών


Θα εξετάσει επίσης στοχευμένες δράσεις για τη στήριξη της Ουκρανίας, την τόνωση της οικονομικής ανθεκτικότητας και θα ευνοήσει τη βιώσιμη ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19. Θα συμβάλει στην επίτευξη ενός ισχυρότερου ευρωπαϊκού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας, μεταξύ άλλων μέσω της ευρύτερης συμμετοχής ερευνητών και φορέων καινοτομίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, της αύξησης της κινητικότητας και της χρηματοδότησης ερευνητικών υποδομών παγκόσμιας εμβέλειας.

 

Κλίμα και ψηφιακός μετασχηματισμός


Τα €5,67 δισ. (πάνω από το 42 % του προϋπολογισμού του προγράμματος εργασίας) προορίζονται για την επίτευξη βασικών στόχων της δράσης για το κλίμα, για την εξεύρεση καινοτόμων λύσεων ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Ποσό ύψους €1,67 δισ. συμβάλλει στη στήριξη της βιοποικιλότητας.

 

Πάνω από €4,5 δισ. θα στηρίξουν την ψηφιακή μετάβαση της ΕΕ, μεταξύ άλλων για να αναπτυχθούν βασικές ψηφιακές τεχνολογίες και για να προωθηθεί η ένταξή τους στη ζωή μας.

 

Θα παρασχεθεί επίσης εκτεταμένη στήριξη στο Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους, το οποίο έχει ως στόχο να καταδείξει τα οφέλη της πράσινης μετάβασης στην καθημερινότητα και στους χώρους διαβίωσης των ανθρώπων.

 

Ανθεκτικότητα


Σχεδόν €970 εκατ. θα επενδυθούν για την επιτάχυνση της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας, σύμφωνα με το σχέδιο REPowerEU, και για την αύξηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης από αξιόπιστους προμηθευτές και ασταθή ορυκτά καύσιμα.

 

Το 2023, το πρόγραμμα εργασίας θα κατευθύνει επενδύσεις ύψους άνω του €1 δισ. από το NextGeneration EU για την ανάκαμψη της Ευρώπης από τις οικονομικές και κοινωνικές ζημίες που προκάλεσε η πανδημία COVID-19. Επιπλέον, θα στηρίξει την έρευνα και την καινοτομία με €336 εκατ. για την ενίσχυση της ετοιμότητας έναντι πανδημιών και για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας. Αυτό συνάδει με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA).

 

Θα στηρίξει επίσης υποδομές ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση φυσικών απειλών και απειλών στον κυβερνοχώρο, ώστε να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της ΕΕ.

 

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ για να εγγραφείτε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 38 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα