ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024 - 7:50:13π.μ.
20
Μαΐου

Πώς θα λειτουργεί ο συναγερμός της εφορίας για όσους κινδυνεύουν να χάσουν τις ρυθμίσεις οφειλών

Η ΑΑΔΕ θα στέλνει ειδοποιήσεις στα κινητά των φορολογούμενων

Μια ειδοποίηση στο κινητό τους τηλέφωνο θα λαμβάνουν οι φορολογούμενοι κάθε φορά που θα πλησιάζει η προθεσμία εξόφλησης μιας δόσης ρυθμισμένης οφειλής στην εφορία. Οι οφειλέτες θα ειδοποιούνται εγκαίρως και στην περίπτωση που κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση ή τις ρυθμίσεις τους είτε γιατί δεν θα έχουν υποβάλει μια δήλωση ΦΠΑ είτε γιατί έχουν δημιουργήσει νέα οφειλή την οποία δεν έχουν τακτοποιήσει.

 

Το νέο σύστημα αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τον Ιούνιο, τόσο μέσω της εφαρμογής myAADElive στο κινητό με παράλληλες ειδοποιήσεις στα email των φορολογούμενων και τον προσωπικό τους λογαριασμό στο myAADE.

 

Ο μηχανισμός έγκαιρης ειδοποίησης των φορολογούμενων για επικείμενη απώλεια ρύθμισης προβλέπει τα εξής:

 

Όλες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά.


Αν ο φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις, θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα που δημιούργησε.


Αν δεν το κάνει, η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό Προϊστάμενο ΔΟΥ.


Νέοι κανόνες


Ο συναγερμός της εφορία για τους «ξεχασιάρηδες» οφειλέτες έρχεται μαζί με τις νέες διατάξεις που βελτιώνουν τους κανόνες για την απώλεια των ρυθμίσεων. Με το νέο πλαίσιο οι ρυθμίσεις θα χάνονται πιο δύσκολα καθώς οι φορολογούμενοι με ρυθμισμένες οφειλές δεν θα βγαίνουν εκτός ρύθμισης εφόσον εξοφλούν ή τακτοποιούν τα υπόλοιπα χρέη μέσα σε διάστημα 3 μηνών.

 

Πάντως τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει χαμηλή ανταπόκριση των φορολογούμενων στα προγράμματα διακανονισμού των οφελών αφού από το συνολικό εισπράξιμο «κόκκινο» χρέος προς την εφορία ύψους 81 δισ. ευρώ μόνο τα 4,7 δισ. ευρώ η το 5,8% βρίσκεται σε ρύθμιση.

 

Επτά στους δέκα οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση χρωστούν έως 300.000 ευρώ και συνολικά έχουν ρυθμίσει χρέη 3,2 δισ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα περίπου 1,4 δισ. ευρώ αφορούν ένα μικρό όγκο οφειλετών (29,6% του συνόλου των φορολογουμένων με ρυθμισμένα χρέη) που χρωστούν περισσότερα από 300.000 ευρώ ο καθένας.

 

Το υψηλότερο ποσοστό ρυθμισμένων οφειλών αφορά τους «μικρούς» με χρέη από 500 έως 10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και από 10.000 έως 100.000 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στην εφορία ανέρχονται σε 3.878.712 και από αυτούς σε 1.506.475 έχουν ήδη ληφθεί αναγκαστικά μέτρα ενώ 2.141.258 κινδυνεύουν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

 

Επιτόκια
Στο μεταξύ αναδρομικά από τον Απρίλιο και για ένα χρόνο «παγώνουν» τα επιτόκια στις οφειλές της πάγιας ρύθμισης ενώ επιπλέον ποσά που κατέβαλαν οι υπόχρεοι θα συμψηφιστούν με την επόμενη δόση. Αυτό θα προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αυτή την εβδομάδα και με την οποία το επιτόκιο για την αποπληρωμή των οφειλών σε 12 δόσεις μειώνεται στο 4,34% από 6,68% που είναι σήμερα και για τις 24 δόσεις στο 5,84% από 8,18%.

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 18 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα