ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024 - 4:37:07π.μ.
17
Δεκεμβρίου

Προϋπολογισμός 2024: Οι φοροελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις που έρχονται το νέο έτος

Σήμερα η ψήφισή του στη Βουλή - Ποιοι και πόσα κερδίζουν από το νέο πακέτο παροχών

Nέο πακέτο μέτρων στήριξης των εισοδημάτων των νοικοκυριών ύψους 2 δις. ευρώ φέρνει το 2024 ο νέος προϋπολογισμός ο οποίος ψηφίζεται σήμερα (17/1) στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,9% με πληθωρισμό στο 2,6%, υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος στο 152,2% του ΑΕΠ.

 

Το πακέτο των παροχών του 2024 περιλαμβάνει:

 

1. Αυξήσεις στους μισθούς του Δημοσίου. Μετά από 14 χρόνια 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν από την 1-1-2024 αυξήσεις στις αποδοχές τους. Ολοι οι βασικοί μισθοί, αυξάνονται κατά 70 ευρώ με τους περισσότερο κερδισμένους να είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης καθώς και εκείνοι με παιδιά που θα δουν επιπλέον ενίσχυση του εισοδήματος τους λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης αλλά και των ποσών της οικογενειακής παροχής για κάθε παιδί Για το πρώτο παιδί το επίδομα αυξάνεται κατά 20 ευρώ ( από τα 50 σήμερα σε 70 ευρώ) ενώ όσοι έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά θα δουν το επίδομά τους αυξημένο κατά 50 ευρώ. Με το νέο μισθολόγιο, το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο ανέρχεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά.

 

2. Αύξηση 3% στις συντάξεις. Περίπου 1.800.000 συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά ή με προσωπική διαφορά κάτω από 10 ευρώ θα δουν αυξήσεις από 25 έως 60 ευρώ το μήνα μικτά ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Εκτιμάται ότι από αυτούς 1,5 εκατ. θα λάβουν ολόκληρη την αύξηση του 3% ενώ 300.000 θα λάβουν μέρος της αύξησης καθώς θα συμψηφιστεί με το ποσό της προσωπικής διαφοράς. Κατά μέσον όρο οι μηνιαίες αυξήσεις στις συντάξεις κυμαίνονται 25 έως 60 ευρώ μικτά ανάλογα με το ύψος των αποδοχών.

 

3. Αύξηση αφορολόγητου ορίου. Περίπου 1,3 εκατ. φορολογούμενοι με παιδιά θα κερδίσουν αύξηση κατά 1.000 ευρώ στο αφορολόγητο όριο που οδηγεί αυτόματα σε μείωση του φόρου.

 

4. Επέκταση επιδομάτων. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες το επίδομα μητρότητας από τους 4 μήνες θα διαμορφωθεί στους 9 μήνες και στο ύψος του κατώτατου μισθού.

 

5. Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

 

6. Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ. Πάνω πάνω από 1 εκατ. φυσικά πρόσωπα που έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους έναντι φυσικών καταστροφών (πυρκαγιά, σεισμός, πλημμύρες) καθώς και όσοι έχουν αποκτήσει κατοικία με στεγαστικό δάνειο θα έχουν μείωση κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να καταβάλλουν το επόμενο έτος. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουν ολόκληρη την έκπτωση του 10% είναι να έχουν ασφαλίσει το 100% της φορολογητέας αξίας της κατοικίας ή των κατοικιών τους για ολόκληρο το 2023. Σε διαφορετική περίπτωση η μείωση του φόρου θα είναι αναλογική τη διάρκειας ασφάλισης που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρείς μήνες.

 

7. Μόνιμα μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Μονιμοποιούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε μεταφορές, τουριστικό πακέτο, πολιτισμό και αθλητισμό γυμναστήρια, διατηρείται έως τέλος Ιουνίου 2024 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ στην εστίαση και τα ταξί ενώ επανέρχονται από την Πρωτοχρονιά στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% τα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, μπύρες χωρίς αλκοόλ κ.α.).

 

8. «Κούρεμα» 50% του τέλους επιτηδεύματος. Μειωμένο στα 325 ευρώ αντί 650 ευρώ θα είναι το τέλος επιτηδεύματος που θα καταβάλουν οι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις το 2024.

 

9. Επενδυτικά κίνητρα. Μειώνεται στο 0,2% από 0,5% ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίων, περιορίζεται κατά 50% ο φόρος χρηματιστηριακών συναλλαγών ενώ καταργείται ο φόρος στους τόκων σε κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα.

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 35 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα