ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024 - 6:24:46π.μ.

banner468x60

04
Οκτωβρίου

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Μέτρα στήριξης και φορο-ελαφρύνσεις 4,5 δισ. ευρώ το 2023

Επιπλέον έσοδα 1,58 δισ. ευρώ από φόρους που θα ανέλθουν σε 56,19 δισ. ευρώ.

 

Πρόσθετες παρεμβάσεις συνολικού ύψους 4,5 δις. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση αλλά και την ενίσχυση των εισοδημάτων ειδικά της μεσαίας τάξης προβλέπει το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

 

Ταυτόχρονα το επόμενο έτος προβλέπεται η είσπραξη φορολογικών εσόδων 56,19 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι αυξημένο κατά 1,58 δις. ευρώ σε σύγκριση με φέτος λόγω της αναμενόμενης αύξησης των εισοδημάτων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και των ανατιμήσεων στην αγορά που θα ενισχύσουν τα έσοδα από τους αναλογικούς έμμεσους φόρους όπως ο ΦΠΑ.

 

Ειδικότερα από τη λίστα των μέτρων στήριξης και των φορο-ελαφρύνσεων του 2023 που περιλαμβάνονται σε ειδικό κεφάλαιο του προσχεδίου του προϋπολογισμού προκύπτουν τα εξής:

 

Μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις αποδοχές των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα, των συνταξιούχων και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που επιφέρει αύξηση του καθαρού εισοδήματός με δημοσιονομικό κόστος 1,24 δις. ευρώ. Έτσι όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ θα «κερδίσουν» από 22 ευρώ έως και πάνω από 676 ευρώ. Για παράδειγμα αν ένας εργαζόμενος στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα ή ένας συνταξιούχος έχει ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ το 2023 θα έχει αύξηση 22 ευρώ, για εισόδημα 15.000 ευρώ η ελάφρυνση είναι 66 ευρώ τον χρόνο και για εισόδημα 18.000 ευρώ ανέρχεται στα 132 ευρώ ετησίως.


Διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 246 εκατ. ευρώ.


Αναστολή του ΦΠΑ για νέες οικοδομές με κόστος 18 εκατ. ευρώ.


Διατήρηση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα με κόστος 871 εκατ. ευρώ.
Αποθεματικό 1 δις. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ενεργειακή ακρίβεια.


Κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων με κόστος 50 εκατ. ευρώ.
Μισθολογικές παρεμβάσεις για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με κόστος 50 εκατ. ευρώ.
Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των Ιατρών του ΕΣΥ με κόστος 53 εκατ. ευρώ.
Επέκταση επιδόματος μητρότητας ιδιωτικού τομέα από τους 6 στους 9 μήνες με κόστος 64 εκατ. ευρώ.
Πρόγραμμα Ανακαινίζω/Ενοικιάζω για Κενά Σπίτια με κόστος 50 εκατ. ευρώ.
Αύξηση κατά 120 εκ. ευρώ των επιχορηγήσεων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος με κόστος 26 εκατ. ευρώ.
Πρόγραμμα μίσθωσης ιδιωτικών ακινήτων με σκοπό να διατεθούν με πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτους Έλληνες δικαιούχους (Εστία 2) κόστους 7 εκ. ευρώ.


Πρόγραμμα Ανακαινίζω / Εξοικονομώ για νέους ηλικίας 18 έως 39 ετών με τη διάθεση κονδυλίου 300 εκατ. ευρώ.
Πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για την αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών με κρατική χρηματοδότηση ύψους 375 εκατ. ευρώ


Φορολογικές εισπράξεις


Στο μέτωπο των φορολογικών εισπράξεων το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει τα εξής:

 

Οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών θα ανέλθουν σε 32,138 δις. ευρώ και θα είναι αυξημένοι κατά 668 εκ. ευρώ έναντι του 2022, από τα οποία τα 563 εκ. ευρώ θα προέλθουν από την ενίσχυση των εισπράξεων από ΦΠΑ.


Ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων θα διαμορφωθεί στα 17,240 δις. ευρώ, αυξημένος κατά 682 εκ. ευρώ έναντι του 2022. Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων αναμένεται να ανέλθουν σε 4,714 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 595 εκατ. ευρώ έναντι του 2022, ενώ ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων στο ποσό των 11,180 δισ. ευρώ και είναι αυξημένος κατά 42 εκατ. ευρώ έναντι του 2022 λόγω της ενίσχυσης των εισοδημάτων που θα υπερκαλύψει την απώλεια εσόδων από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.


Οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ θα διατηρηθούν στα επίπεδα του 2022 και θα κυμανθούν στα 2,38 δισ. ευρώ.

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 48 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα