Εκτύπωση αυτής της σελίδας
16
Μαΐου

Προβλέψεις Κομισιόν: Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επηρεάσει την ακρίβεια και τον πληθωρισμό στην Ευρώπη

Οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί, ειδικά για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ

H Κομισιόν δημοσίευσε τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις και προβλέπει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα «πρεσάρει» την ευρωπαϊκή οικονομία, ιδιαίτερα από την στιγμή που η ακρίβεια σαρώνει ήδη την αγορά και ο πληθωρισμός βρίσκεται αρκετά υψηλά.

 

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, η Επιτροπή τονίζει ότι «η προοπτική για την οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ πριν από το ξέσπασμα του πολέμου ήταν ότι θα είναι παρατεταμένη και ισχυρή, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει θέσει νέες προκλήσεις, κι αυτό μόλις η ΕΕ είχε ανακάμψει από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Ασκώντας περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων, προκαλώντας ανανεωμένες διαταραχές της προσφοράς και αυξανόμενη αβεβαιότητα, ο πόλεμος επιδεινώνει τους προϋπάρχοντες αντίθετους ανέμους προς την ανάπτυξη».

 

Έτσι, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ αναμένεται τώρα στο 2,7% το 2022 και 2,3% το 2023, από 4% και 2,8% (2,7% στη ζώνη του ευρώ) αντίστοιχα στις χειμερινές ενδιάμεσες προβλέψεις του Φεβρουαρίου 2022. Η αύξηση της παραγωγής εντός του έτους μειώθηκε από 2,1% σε 0,8%.

 

 

Στα ύψη ο πληθωρισμός


Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, ο πληθωρισμός ενισχύεται από τις αρχές του 2021. Από 4,6% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ανέβηκε στο 6,1% το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ στην ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 7,5% τον Απρίλιο, το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία της νομισματικής ένωσης. Το 2022 ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη προβλέπεται να φτάσει το 6,1%, πριν υποχωρήσει στο 2,7% το 2023. Για το 2022 συνολικά, αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική αναθεώρηση προς τα πάνω σε σύγκριση με τις χειμερινές ενδιάμεσες προβλέψεις του Φεβρουαρίου 2022 (3,5%).

 

Έτσι, ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί στο 6,9% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και να υποχωρήσει σταδιακά στη συνέχεια. Για την ΕΕ, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί από 2,9% το 2021 σε 6,8% το 2022 και να υποχωρήσει στο 3,2% το 2023. Ο μέσος δομικός πληθωρισμός προβλέπεται πάνω από 3% το 2022 και το 2023 τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ.

 

Καθησυχαστικό το τοπίο για την εργασία


Παρόλα αυτά, η αγορά εργασίας εισέρχεται στη νέα κρίση πάνω σε ισχυρές βάσεις, σύμφωνα με την Επιτροπή. Το 2021 δημιουργήθηκαν περισσότερες από 5,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην οικονομία της ΕΕ, οι οποίες προσέλκυσαν σχεδόν 3,5 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά σχεδόν 1,8 εκατομμύριο άτομα. Τα ποσοστά ανεργίας στο τέλος του 2021 έπεσαν κάτω από τα προηγούμενα χαμηλά ρεκόρ. Οι συνθήκες της αγοράς εργασίας αναμένεται να βελτιωθούν περαιτέρω.

 

Επίσης, η απασχόληση στην ΕΕ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,2% φέτος, αν και αυτός ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης υποκινείται από την ισχυρή δυναμική το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. Οι άνθρωποι που διαφεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και φθάνουν στην ΕΕ αναμένεται να εισέλθουν στις αγορές εργασίας μόνο σταδιακά, με απτές επιπτώσεις να γίνονται ορατές μόνο από το επόμενο έτος.

 

Χαρακτηριστικά, το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω, σε 6,7% φέτος και 6,5% το 2023 στην ΕΕ και σε 7,3% και 7,0% το 2022 και το 2023 αντίστοιχα στην ευρωζώνη.

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 40 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)