ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 10:42:15μ.μ.
17
Φεβρουαρίου

Προϋπολογισμός: «Κάβα» για στοχευμένα μέτρα στήριξης φτιάχνει η κυβέρνηση

«Ψηλώνει» την ανάπτυξη και το πλεόνασμα η βουτιά των τιμών στην ενέργεια

Ποδαρικό με το «δεξί» και με περιθώρια για νέα στοχευμένα μέτρα στήριξης έκανε ο προϋπολογισμός τον Ιανουάριο κλείνοντας με υπέρβαση 620 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα οδηγώντας το πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από τα 2,76 δισ. ευρώ.

 

Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι εφόσον με το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2022 τον επόμενο μήνα τα «ταμειακά περιθώρια» διευρυνθούν αισθητά σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση πόρων από το αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ για την ενέργεια τότε δεν αποκλείεται να μπουν στο τραπέζι νέα μέτρα. Ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι σε μία τέτοια περίπτωση «δεν θα βρέξει χρήμα» αλλά οι παρεμβάσεις θα είναι περιορισμένης εμβέλειας.


Οι ίδιοι παράγοντες τόνιζαν ότι από δω και πέρα η διαδικασία οδεύει προς τα προεκλογικά προγράμματα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «βάλαμε ό,τι μπορούσαμε να βάλουμε στα μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, έρχεται και το market pass, έχουμε καλύψει και τους συνταξιούχους».

 

Την ίδια στιγμή σε τροχιά αναθεώρησης θέτουν την οικονομία οι θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της ενέργειας καθώς η τιμή του φυσικού αερίου μειώνεται και δεν αποκλείεται ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ να υπερβεί την κυβερνητική πρόβλεψη για 1,8% φθάνοντας στο 2% αλλά είναι ακόμη νωρίς για να υπάρξει ασφαλής εικόνα.

 

Ωστόσο, στελέχη του οικονομικού επιτελείου αφήνουν να εννοηθεί ότι η ταχύτητα μεγέθυνσης του ΑΕΠ για το 2022 και η πορεία της πραγματικής οικονομίας τους πρώτους μήνες του έτους και κυρίως οι εξελίξεις στο μέτωπο των εσόδων τον Φεβρουάριο θα σφραγίσουν τις τελευταίες προεκλογικές κινήσεις σημειώνοντας ότι ακόμα και στο «ιδανικό σενάριο» οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι μετρημένες αλλά σε κάθε περίπτωση δεν αναμένεται να «βρέξει χρήματα».

 

Στο σκέλος των εισπράξεων τα πρώτα δείγματα παραμένουν ενθαρρυντικά. Τα φορολογικά έσοδα του Ιανουαρίου κινούνται εντός του στόχου των 5 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός σημειώνοντας αύξηση 14,1%, λόγω της καλύτερης απόδοσης των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράττονται σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023 (φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας) και των υπερεσόδων από ΦΠΑ λόγω των κυμάτων της ακρίβειας.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου για τον μήνα Ιανουάριο:

 

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 7,157 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 566 εκατ. ευρώ ή 8,6%.
Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 445 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 184 εκατ. ευρώ από τον στόχο (261 εκατ. ευρώ).
Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 601 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 86 εκατ. ευρώ από τον στόχο (515 εκατ. ευρώ).
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται αυξημένες κατά 12 εκατ. ευρώ στα 5,686 δις. ευρώ.


Στον τακτικό προϋπολογισμό οι πληρωμές παρουσιάζονται αυξημένες έναντι του στόχου κατά 110 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην εμπροσθοβαρή μεταβίβαση πόρων προς τα νοσοκομεία ύψους 176 εκατ. ευρώ. Αξιοσημείωτη είναι και η επιχορήγηση προς την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. ύψους 325 εκατ. ευρώ, με ανακατανομή πιστώσεων από το αποθεματικό δράσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, προς εξυπηρέτηση των αναγκών του Market Pass, για τους πρώτους μήνες εφαρμογής του, καθώς και ο ετεροχρονισμός των πληρωμών για δαπάνες εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 298 εκατ. ευρώ.


Οι επενδυτικές δαπάνες ανήλθαν στα 648 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας υποεκτέλεση ύψους 99 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του ΠΔΕ περιλαμβάνουν ποσό ύψους 22 εκατ. ευρώ προς εξυπηρέτηση μέτρων COVID-19, με σημαντικότερο εξ αυτών, αριθμητικά, την επιχορήγηση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, που διατηρούν φυσικό κατάστημα, για την ανάπτυξη, αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος.

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

 

Διαβάστηκε 28 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα