ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 19 Μαΐου 2024 - 3:30:07π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
03
Οκτωβρίου

Reuters: Η Ελλάδα πιθανότατα θα λάβει κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Η Ελλάδα πιθανότατα θα μπορέσει να λάβει κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της εντός της καθορισμένης προθεσμίας της 15ης Νοεμβρίου, καθώς η εκταμίευση τους εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την προώθηση μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, που είναι εφικτή ως τότε, τόνισαν εχθές αξιωματούχοι της ευρωζώνης στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Η ευρωζώνη έχει προβλέψει τη διάθεση ενός ποσού ύψους έως και 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα της Ελλάδας, βάσει της τρίτης δανειακής σύμβασής της.

 

Από το ποσό αυτό, τα 10 δισεκατομμύρια έχουν ήδη μεταβιβαστεί σε έναν λογαριασμό στο Λουξεμβούργο και μπορούν να μεταφερθούν στην Ελλάδα.

 

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, εάν οι έλεγχοι αντοχής των ελληνικών τραπεζών τους οποίους θα διεξαγάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείξει ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια, θα αντληθούν χρήματα από τα εναπομείναντα 15 δισ. ευρώ, με προϋπόθεση η Αθήνα να έχει θέσει σε εφαρμογή τους όρους της δανειακής σύμβασης που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα ως την 15η Νοεμβρίου, κατά τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

 

Οι αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί Οικονομικών συζήτησαν σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων σε τηλεδιάσκεψή τους χθες.

 

Αποφάσισαν να χωρίσουν τις μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα καλείται να προωθήσει για να λάβει τα εναπομείναντα 3 δισεκατομμύρια ευρώ της χρηματοδότησης που προβλέπεται να της χορηγηθεί φέτος και τα 15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες σε δύο υποσύνολα.

 

Το πρώτο υποσύνολο θα εμπεριέχει 48 προαπαιτούμενα και νόμους που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ή εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων ως τα μέσα του Οκτωβρίου, εξήγησαν οι αξιωματούχοι. Η ολοκλήρωση των ορόσημων των μεταρρυθμίσεων θα αποτελέσει τη βάση για την εκταμίευση των 2 από τα 3 δισ. ευρώ.

 

Η εκταμίευση του εναπομείναντος 1 δισεκατομμυρίου και των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις τράπεζες θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση του δεύτερου υποσυνόλου των μεταρρυθμίσεων.

 

«Η τάση είναι οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα να διαχωριστούν από την πρώτη πλήρη αξιολόγηση», επισήμανε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης ο οποίος είναι ενήμερος για τη σχετική συζήτηση.

 

«Άρα τα 15 δισεκατομμύρια [ευρώ] θα μπορούσαν να εκταμιευθούν μόλις ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και μόνο», πρόσθεσε ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

 

Άλλες δύο πηγές επιβεβαίωσαν ότι αυτό είναι το σχέδιο. Η Βουλή της Ελλάδας αναμένεται να αρχίσει να συζητά και να εγκρίνει τους εφαρμοστικούς νόμους από την 9η Οκτωβρίου.

 

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης αναγνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται στο πλαίσιο της τριετούς δανειακής σύμβασης της Ελλάδας πρέπει να ολοκληρωθούν το πρώτο χρονικό διάστημα της ισχύος της, σημειώνοντας πάντως ότι θεωρούν πως αυτό είναι δίκαιο, καθώς σχεδόν το μισό ποσό από το σύνολο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ θα έχει εκταμιευθεί ως τα τέλη του έτους.

 

Η απόφαση των αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών Οικονομικών θα πρέπει πάντως να λάβει την έγκριση των υπουργών Οικονομικών στο προσεχές Συμβούλιό τους, μεθαύριο Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

 

 

πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 151 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα