ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024 - 10:26:09μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
06
Οκτωβρίου

Σε 10 μέρες η εφαρμογή 49 προαπαιτούμενων

Mήνυμα προς την Αθήνα έστειλε χθες το Eurogroup,

αναφέροντας ότι ο χρόνος που πρέπει να γίνουν πάρα πολλά είναι εξαιρετικά περιορισμένος και μέσα σε 10 μέρες πρέπει να εφαρμοστούν 49 προαπαιτούμενα. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ συνέδεσε άμεσα το θέμα της προσεχούς αξιολόγησης με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ οι Ευρωπαίοι παρέπεμψαν το θέμα του χρέος για το μέλλον.

 

Ως τις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να εφαρμοστεί το πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των δανειστών, προκειμένου να εκταμιευθούν 2 δισ. ευρώ.

 

Όταν εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα θα δοθεί η πρώτη υπο-δόση των 2 δισ. ευρώ από τα 3 δισ. ευρώ που απομένουν, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

 

Η επόμενη δέσμη των προαπαιτούμενων για το 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να εξεταστεί αργότερα τον Οκτώβριο, ενώ ανακοίνωσε και νέο Eurogroup στις 23 Νοεμβρίου για να συζητηθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

 

Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «κλειδί» είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Όπως ξεκαθάρισε, πρώτα πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανομένης της συζήτησης για το συνταξιοδοτικό και μετά τα επόμενα βήματα, που περιλαμβάνουν και το ζήτημα του χρέους. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την "ανακούφιση" του χρέους, χωρίς την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», ανέφερε ο κ. Ντέισελμπλουμ.

 

Η ανακοίνωση του Eurogroup

 

Το Eurogroup καλωσόρισε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, που επανατοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού Οικονομικών μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Η συζήτηση μετά εστιάστηκε στην πορεία προς τα μπρος και την εφαρμογή του νέου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας.

 

Σε αυτό το πλαίσιο το Eurogroup ενέκρινε το πρώτο σετ από τα προαπαιτούμενα, τα οποία πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα για να λάβει τη δόση των 2 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό αποτελεί υποδόση των 3 δισ. που παραμένουν αδιάθετα από την πρώτη δόση των 26 δισ. που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος. Το Eurogroup ενθάρρυνε την Ελλάδα να συμφωνήσει με τους θεσμούς για το δεύτερο σετ προαπαιτούμενων τις επόμενες λίγες εβδομάδες. Η επιτυχημένη ολοκλήρωση του δεύτερου σετ θα ξεκλειδώσει την διάθεση του εναπομείναντος 1 δισ.

 

Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν στενά και δημιουργικά με τους θεσμούς προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος επιτυχημένα και γρήγορα.

 

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 208 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα