ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2023 - 3:12:59μ.μ.

banner468x60

18
Νοεμβρίου

Σε κλοιό 130.000 ακίνητα τύπου Airbnb – Προ των πυλών νέο πλαίσιο κανόνων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Τι ψάχνουν οι φορο-ελεγκτές σε φορολογικές δηλώσεις, μισθωτήρια συμβόλαια και ηλεκτρονικές πλατφόρμες

 

Mε στόχο την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων από ακίνητα τύπου Airbnb η ΑΑΔΕ ξεκινά μπαράζ ηλεκτρονικών διασταυρώσεων σε φορολογικές δηλώσεις, στοιχεία από τις πλατφόρμες Airbnb, Βoking.com και VBRO αλλά και σε μισθωτήρια συμβόλαια.

 

Και ενώ ο φοροελεγκτικός μηχανισμός σφίγγει τον κλοιό γύρω από όσους εισπράττουν εισοδήματα από την αγορά των Airbnb η κυβέρνηση μελετά ένα πλαίσιο κανόνων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να αντιδρούν, και την ΠΟΜΙΔΑ να υπονοεί πως η κυβέρνηση κάνει πλάτες στους ξενοδόχους. «Οι οργανώσεις ζητούν να πραγματοποιηθεί διάλογος πριν είναι αργά, για μια ρύθμιση που δεν θα αποβλέπει μονομερώς στα συμφέροντα των ξενοδόχων αλλά στο γενικότερο συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας της, ώστε να βγούμε όλοι κερδισμένοι, και πρώτα απ΄ όλα ο τουρισμός της χώρας μας!» σημειώνεται σε επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ με αποδέκτες υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και τον Πρωθυπουργό.

 

Σύμφωνα με το σχεδιασμό στο επίκεντρο των ελέγχων θα βρεθούν οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές 130.000 ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων όπου γίνονται οι κρατήσεις των ακινήτων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους.

 

Σε δεύτερη φάση οι έλεγχοι θα επεκταθούν στα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης καθώς η ΑΑΔΕ θα διασταυρώσει τα στοιχεία που αποστέλλουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με τα εισοδήματα που έχουν εμφανίσει οι φορολογούμενοι στο έντυπο Ε2.

 

Εφόσον διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε θα αποστέλλονται στις εφορίες τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών για την επιβολή έξτρα φόρων και προστίμων που φθάνουν τις 5.000 ευρώ.

 

Εκτός από τα πρόστιμα σε όσους δεν προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις, δηλώνοντας τον ΑΜΑ ή διευθετώντας λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους το ακίνητό τους θα διαγράφεται από τις ψηφιακές πλατφόρμες.

 

Επισημαίνεται ότι η ΑΑΔΕ έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τις Airbnb, Booking.com και VRBO του Ομίλου της Expedia για τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης που τηρείται στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής. Η συμφωνία προβλέπει ότι για να «ανέβει» ένα ακίνητο σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική πλατφόρμα ο ιδιοκτήτης ή διαχειριστής του ακινήτου θα πρέπει να συμπληρώνει υποχρεωτικά στην πλατφόρμα το αριθμό καταχώρησης του ακινήτου που τηρείται στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωση της ΑΑΔΕ. Ακίνητα που θα καταχωρούνται στην πλατφόρμα, χωρίς αριθμό καταχώρησης, θα «κατεβαίνουν» αυτόματα. Με βάση τη συμφωνία οι πλατφόρμες υποχρεούνται να μεταβιβάζουν στην ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία των μισθώσεων με στόχο των εντοπισμό όσων δεν δηλώνουν στην Εφορία τα εισοδήματα που εισπράττουν.

 

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς το αυτοτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται για κάθε μία από τις εξής παραβάσεις:

 

Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.


Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».


Σημειώνεται ότι το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου. Από την διαπίστωση της παράβασης, ο «Διαχειριστής» υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης.

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

 

Διαβάστηκε 18 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα