×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
07
Αυγούστου

Το σχέδιο για τη θωράκιση των τραπεζών: Τι είναι τα «CoCos» που επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Χρηματοδοτικά εργαλεία επιθυμεί να επιστρατεύσει η κυβέρνηση,

ώστε η κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2015 να μην οδηγήσει σε τεράστιες ζημιές τους ιδιώτες επενδυτές, που πέρυσι επένδυσαν συνολικά 8,3 δισ. ευρώ στις συστημικές τράπεζες.

 

Οπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του το in.gr, κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος επιθυμούν να προφυλάξουν την αξιοπιστία της χώρας και να μην απαξιώσουν τις επενδύσεις αυτών των επενδυτών. Για τον λόγο αυτό διεκδικούν από ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών που θα αναδειχτούν από τον έλεγχο ποιότητας στοιχείων ενεργητικού και την άσκηση προσομοιώσεως ακραίων καταστάσεων, να καλυφθούν με τρόπο που δεν θα οδηγήσει σε τεράστια απίσχναση (dilution) των μεριδίων των ιδιωτών μετόχων.

 

Στη βάση αυτή προτείνουν στους θεσμούς μέρος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών να καλυφθεί με «υβριδικά» κεφάλαια και συγκεκριμένα με μετατρέψιμα ομόλογα (contingent convertible bonds – CoCos).

 

Τι είναι τα «CoCos»

 

Τα «CoCos» που θεωρούνται βασικά ίδια κεφάλαια από τις τραπεζικές εποπτικές αρχές, είναι χρηματοοικονομικοί τίτλοι -έχουν χαρακτηριστικά που τους κατατάσσουν κάπου μεταξύ μετοχών και ομολόγων- που εκδίδουν οι τράπεζες για να βελτιώσουν τους κεφαλαιακούς τους δείκτες.

 

Οι ελληνικές εποπτικές αρχές θέλουν να δώσουν τη δυνατότητα στις τράπεζες να εκδώσουν τέτοια μετατρέψιμα ομόλογα, ώστε η συμμετοχή ιδιωτών μετόχων και Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις αυξήσεις κεφαλαίου -που θα ακολουθήσουν- να διατηρηθεί σε ισορροπημένα επίπεδα.

 

Εφόσον ο σχεδιασμός αυτός υλοποιηθεί, τα «CoCos» θα εκδοθούν υπέρ του ΤΧΣ, το οποίο και θα τα αγοράσει υπό συγκεκριμένους όρους. Ενδεικτικά, τα εν λόγω μετατρέψιμα ομόλογα θα μπορούσαν να φέρουν επιτόκιο κοντά στο 6% -7% το πρώτο έτος, το οποίο ενδέχεται να προσαυξάνεται ετησίως, ώστε να δίδεται κίνητρο στις τράπεζες να τα αποπληρώσουν ταχύτερα.

 

Πέραν από το ακριβό επιτόκιο οι εν λόγω τίτλοι θα προβλέπεται ότι θα έχουν χαμηλή τιμή μετατροπής σε κοινές μετοχές σε περίπτωση μη αποπληρωμής τους. Έτσι, αν μέχρι την λήξη τους δεν έχουν αποπληρωθεί ολοσχερώς, το υπόλοιπο ποσό θα μετατρέπεται σε κοινές μετοχές υπέρ του ΤΧΣ σε τιμή η οποία θα είναι κατά 50% μειωμένη σε σχέση με την τιμή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

 

Σύμφωνα με τo in.gr, οι τράπεζες επιθυμούν τη μεταβατική ανακεφαλαιοποίηση (bridge recapitalisation) με 10 δισ. ευρώ -πέραν από τον προφανή λόγο της αύξησης της ρευστότητας τους- ώστε να επιτραπεί στο ΤΧΣ να αποκτήσει τα κεφάλαια για να αγοράσει τα εν λόγω υβριδικά ομόλογα.

 

Οι διεργασίες για το θέμα είναι σε πλήρη και αναμένεται να υπάρξουν αποφάσεις τα επόμενα 24ωρα.

 

 

πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστηκε 161 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)