ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2021 - 9:40:16π.μ.

banner468x60

18
Αυγούστου

Στήριξη 1 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους που επλήγησαν από την πανδημία παρέχει στην Κύπρο η ΕΕ

«Το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας» τονίζει η Επιτροπή

Την έγκριση του κυπριακού προγράμματος ύψους 1 δισ. ευρώ για την παροχή στήριξης σε επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενα άτομα που επλήγησαν από τις συνέπειες της πανδημίας, βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις ανακοίνωσε την Τρίτη (17/8) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Η Κύπρος κοινοποίησε στην Επιτροπή, βάσει του προσωρινού πλαισίου, καθεστώς για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την έξαρση του κορονοϊού και από τα περιοριστικά μέτρα που έπρεπε να εφαρμόσει η κυπριακή κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

 

Η στήριξη, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων θα λάβει τη μορφή κρατικών εγγυήσεων για νέα δάνεια. Το μέτρο θα είναι ανοικτό σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς (εκτός από τον χρηματοπιστωτικό τομέα). Στόχος του καθεστώτος είναι η παροχή ρευστότητας σε βιώσιμες επιχειρήσεις που αντιμετώπισαν διαταραχή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας λόγω της έξαρσης του κορονοϊού.

 

Η Επιτροπή διαπίστωσε πως το κυπριακό μέτρο συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτει το προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα, το καθεστώς 1) αφορά νέα δάνεια με ελάχιστη ωρίμανση τρεις μήνες και μέγιστη ωρίμανση έξι έτη· 2) προβλέπει κάλυψη της εγγύησης έως 70 % του αρχικού κεφαλαίου του δανείου· 3) προβλέπει ελάχιστη αμοιβή για την εγγύηση· 4) περιέχει επαρκείς διασφαλίσεις ώστε να εξασφαλίζεται ότι η στήριξη διοχετεύεται αποτελεσματικά από τους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στους δικαιούχους που την έχουν ανάγκη· και 5) διασφαλίζει ότι η στήριξη θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

 

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους-μέλους και ενέκρινε το μέτρο ενίσχυσης βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

 

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, δήλωσε σχετικά: «Αυτό το πρόγραμμα ύψους 1 δισ. ευρώ θα επιτρέψει στην Κύπρο να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τα αυτοαπασχολούμενα άτομα που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού μέσω της παροχής κρατικών εγγυήσεων για δάνεια. Το καθεστώς θα βοηθήσει τις εταιρείες αυτές να καλύψουν τις ελλείψεις ρευστότητας που αντιμετωπίζουν λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη για την εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ».

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 55 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα