×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
01
Αυγούστου

Στο στόχαστρο οι κρυφές καταθέσεις

Βαριές ποινές και τσουχτερά πρόστιμα για όσους εντοπίζονται με κρυφά εισοδήματα προβλέπει σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο ενεργειών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Για πολύ μεγάλες αδήλωτες τραπεζικές καταθέσεις το αυτοτελές πρόστιμο μπορεί να φθάσει ακόμη και στο 5% του συνολικού ποσού
Το σχέδιο Βαρουφάκη -επιβολή φόρου 15-30% σε όσους εμφανίσουν αδήλωτα κεφάλαια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό- εμπλουτίζεται με χαρακτηριστικά του μοντέλου που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στη Γαλλία.

 

Υπέρογκοι φόροι και βαριές οικονομικές κυρώσεις είναι ορισμένα από τα μέτρα που θα τεθούν σε λειτουργία για την παραδειγματική τιμωρία των φοροφυγάδων. Παράλληλα, κάθε φορολογούμενος που διατηρεί χρήματα στο εξωτερικό θα καλείται να δηλώσει τον τραπεζικό λογαριασμό και το ύψος της κατάθεσης. Σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπος με βαριές... καμπάνες.

 

Οι φορολογικές αρχές έχουν λάβει ρητή εντολή για συνεχείς διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπιστούν καταθέσεις φυσικών προσώπων σε τραπεζικούς λογαριασμούς που δεν δικαιολογούνται βάσει των εισοδημάτων στις τελευταίες φορολογικές δηλώσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα προβλέπεται κατάσχεση ακόμα και του 100% του ποσού που εντοπίζεται.

 

Βασικά χαρακτηριστικά του «γαλλικού μοντέλου»:

 

• Αυτοτελές πρόστιμο 1.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο λογαριασμό. Σε περιπτώσεις πολύ μεγάλων καταθέσεων το ύψος του προστίμου θα φθάνει ακόμα και στο 5% (π.χ. για 3.000.000 ευρώ κατάθεση το πρόστιμο ανέρχεται σε 150.000 ευρώ).


• Φορολογικός συντελεστής 40-60% σε καταθέσεις που ο φορολογούμενος δεν μπορεί να αποδείξει την προέλευσή τους.


• Προσαύξηση κατά 25% στο συνολικό ποσό της αδήλωτης κατάθεσης (π.χ. σε 200.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος στις 250.000 ευρώ).


• Η φορολογική διοίκηση μπορεί να ασκήσει και ποινική δίωξη, αν ο φορολογούμενος δεν είναι συνεργάσιμος με τις ελεγκτικές αρχές.

 

Προς αυτήν την κατεύθυνση ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ και η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου επισκέφτηκαν το Παρίσι για να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι την αποτελεσματικότητα του γαλλικού συστήματος γνωστοποίησης καταθέσεων στο εξωτερικό.

 

 

πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 260 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)