Εκτύπωση αυτής της σελίδας
12
Ιουλίου

Τα 21 "ναι" της Αθήνας στο ΔΝΤ

Επιστολή με λίστα 21 δεσμεύσεων έστειλε η κυβέρνηση στο ΔΝΤ, ζητώντας παράλληλα τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

H εν λόγω επιστολή (letter of intent), που δημοσιοποίησε η «Kαθημερινή», έχει ως αποδέκτη την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και φέρει τις υπογραφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

 

Η λίστα περιλαμβάνει 21 δεσμεύσεις (διαρθρωτικά ορόσημα), που πρέπει να έχουν εκπληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2018.

 

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση δεσμεύεται για πλαφόν στον αριθμό των συμβασιούχων που θα προσληφθούν το 2017-2018. Παράλληλα, περιλαμβάνεται και η θεσμοθέτηση αυξημένης απαρτίας (50%) στις συνελεύσεις των εργαζομένων, προκειμένου να αποφασίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις. Με την επιστολή η κυβέρνηση δεσμεύεται μεταξύ άλλων: 1) να υιοθετήσει νομοθεσία, έως τον Σεπτέμβριο, με την οποία θα τίθεται ανώτατο όριο στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το 2017 και το 2018 και θα διασφαλίζεται πως όποιες συμβάσεις μετατραπούν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου με δικαστικές αποφάσεις δεν θα επηρεάζουν τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2018-2021

2) να ολοκληρώσει τον επανυπολογισμό των συντάξεων (Δεκέμβριος 2017)

3) να διορίσει ανεξάρτητους ελεγκτές για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα (Σεπτέμβριος 2017)

4) να εξισώσει τις αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων (Δεκέμβριος 2017)

5) έως τον Σεπτέμβριο να υιοθετηθούν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, που θα προβλέπουν ότι, προκειμένου να υπάρχει απαρτία για να αποφασιστεί απεργία, θα πρέπει να συμμετέχει το 50% των εργαζομένων που εκπροσωπούνται στα σωματεία

6) να ολοκληρώσει την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση των αγορών (toolkit III)

7) να υιοθετήσει οριζόντια μέτρα προκειμένου να διευκολυνθεί η αδειοδότηση επενδύσεων

8) να νομοθετήσει την άρση των περιορισμών (γεωγραφικών, τιμολόγησης, εγκατάστασης κ.λπ.) σε σημαντικά επαγγέλματα, όπως παροχής υγείας, νομικών υπηρεσιών κ.ά.

9) να εφαρμόσει πλήρως το πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού

10) να θέσει σε πλήρη εφαρμογή το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους.Τι αναφέρει η επιστολή Η επιστολή αναφέρει ότι το πρόγραμμα που αιτούνται ελληνική κυβέρνηση και ΤτΕ θα έχει διάρκεια 13 μηνών και 12 ημερών, και θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση 1,6 δισ. ευρώ. «Η διευκόλυνση θα λήξει στις 31 Αυγούστου 2018, λίγο μετά τη λήξη του προγράμματος του ESM» τονίζεται χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, οι υπογράφοντες δεσμεύονται να εφαρμόσουν πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος. Σε περίπτωση που οι στόχοι δεν επιτευχθούν, τότε θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα. 

 

Όπως τονίζει η «Καθημερινή», στη συνέχεια γίνεται αναφορά των μέτρων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί για το 2019-2020. Επισημαίνεται, δε, ότι η Δικαιοσύνη έχει ήδη γνωμοδοτήσει για τις περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου, κρίνοντας ότι και τα δύο μέτρα είναι συνταγματικά. 

 

 ελληνική πλευρά κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στη βιωσιμότητα του χρέους, σημειώνοντας ότι δεν έχει ακόμη διασφαλιστεί παρά την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων, τη γενναιόδωρη χρηματοδότηση από τους πιστωτές, αλλά και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης που έχει αποφασίσει το Eurogroup. Δεδομένων αυτών θα απαιτηθεί και περαιτέρω ελάφρυνση, που θα δοθεί υπό την προϋπόθεση να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Εν κατακλείδι, η επιστολή τονίζει ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα αξιολογείται από το ΔΝΤ ανά εξάμηνο. Κατατίθεται, μάλιστα, η πρόταση η πρώτη αξιολόγηση να γίνει στις 15 Φεβρουαρίου του 2018 και η δεύτερη στις 15 Αυγούστου του ίδιου χρόνου. 

 

 

 

πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 635 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)