ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 10:24:58π.μ.
21
Σεπτεμβρίου

Ταμείο Ανάκαμψης: Οι όροι πρέπει να πληρούν οι επενδυτές για να πάρουν δάνεια 12,7 δισ. ευρώ

Τα δάνεια θα κατευθύνονται σε επενδυτικά σχέδια που εμπίπτουν σε πέντε κατηγορίες.

Tο 30% έως 50% του κόστους του επιχειρηματικού σχεδίου για πέντε κατηγορίες θα καλύπτουν τα δάνεια 12,7 δις. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Υπάρχει απαίτηση για τουλάχιστον 20% ίδια συμμετοχή του επενδυτή και συμμετοχή τουλάχιστον 30% πόρων τρίτων.

 

Πιο συγκεκριμένα τα δάνεια θα κατευθύνονται σε επενδυτικά σχέδια που εμπίπτουν στις εξής πέντε κατηγορίες:

 

α) ψηφιακός μετασχηματισμός,

 

β) πράσινη μετάβαση,

 

γ) εξωστρέφεια,

 

δ) ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων,

 

ε) καινοτομία – έρευνα & ανάπτυξη.

 

Η κλιμάκωση μεταξύ του 30% και του 50% βασίζεται στον βαθμό μεγαλύτερης συνεισφοράς σε καθεμία από τις πέντε κατηγορίες, ή/και σε συνδυασμό τους. Η αξιολόγηση των επιλεξιμοτήτων θα γίνεται από ανεξάρτητους ελεγκτές, ενώ η φερεγγυότητα του επενδυτικού σχεδίου θα αξιολογείται από τα τραπεζικά ιδρύματα. Για το κάθε επενδυτικό σχέδιο απαιτείται τουλάχιστον 20% ίδια συμμετοχή του επενδυτή και τουλάχιστον 30% πόροι τρίτων.

 

Το κείμενο των «επιλεξιμοτήτων» όπως ονομάζονται οι εν λόγω προϋποθέσεις έγκρισης για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), τα οποία στοχεύουν στη χρηματοδότηση σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων δόθηκε από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη σε δημόσια διαβούλευση. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η πρόσκληση προς τις εμπορικές τράπεζες και η υπογραφή των επιχειρησιακών συμφωνιών με την EIB και ΕBRD, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

 

Η διάρκεια του δανείου μπορεί να κυμαίνεται από 8 έως 12 έτη. Παρέχεται η δυνατότητα ελάχιστης διάρκειας 3 ετών και μέγιστης διάρκειας 15 ετών ανάλογα με τη φύση της επένδυσης και κατά την κρίση του τραπεζικού ιδρύματος. Στο κείμενο, περιγράφονται αναλυτικά ποιες δραστηριότητες αποκλείονται και ποιες δαπάνες είναι επιλέξιμες σε μία επένδυση.

 

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η πρόσκληση προς τις εμπορικές τράπεζες και η υπογραφή των επιχειρησιακών συμφωνιών με την EIB και ΕBRD.

 

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 28.9.21 και στη συνέχεια μέχρι τις 30.9.21 θα ακολουθήσει σχετική υπουργική απόφαση του αρμόδιου Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη για τη θέσπισή τους.

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 72 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα