ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 10:38:48π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
21
Οκτωβρίου

ΤτΕ: Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Πλεόνασμα ύψους 2,1 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 232 εκατ. σε σχέση με πέρυσι, παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση των ελλειμμάτων των ισοζυγίων αγαθών και πρωτογενών εισοδημάτων, η οποία αντιστάθμισε την πτώση που παρατηρήθηκε στο πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών.

 

Από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει πως το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών συρρικνώθηκε κατά 268 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του Αυγούστου του 2014, κυρίως λόγω της πτώσης των εισαγωγών, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Οι εξαγωγές περιορίστηκαν επίσης, αλλά σε μικρότερη έκταση. Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο η αξία των εξαγωγών αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία μειώθηκε μόνο κατά 2,8%.

 

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 142 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως θαλάσσιων) και από λοιπές υπηρεσίες.

 

Αντιθέτως, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε βελτίωση. Το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 212 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της ανόδου των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών τον Αύγουστο κατά 2,8% και των αντίστοιχων εισπράξεων κατά 7,3%.

 

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω εξελίξεων, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν πτώση 17,4%, αρκετά υψηλότερη από την κάμψη των αντίστοιχων εξαγωγών (-9,8%), με αποτέλεσμα την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών κατά 125 εκατ. ευρώ.

 

Τον Αύγουστο του 2015, το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων εμφάνισε έλλειμμα μικρότερο κατά 109 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του αντίστοιχου μήνα του 2014, ενώ το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων δεν μεταβλήθηκε σημαντικά.

 

 

πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 135 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα